Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O mesiac duálne zobrazovanie cien, platí však trhový kurz
Zdielať na
Ekonomika

O mesiac duálne zobrazovanie cien, platí však trhový kurz

Zdroj: wilhei55

Keď sa stane, že bude cena neúmerne zvýšená, a tento nárast sa dá pripísať prijatiu eura, môže SOI prijímať opatrenia na korigovanie ceny.

Bude monitorovať takisto správne prepočítavanie a zaokrúhľovanie predajných aj jednotkových cien, duálne zobrazovanie výslednej sumy na dokladoch o kúpe a v januári počas duálneho peňažného obehu, teda prvých dvoch týždňov, keď budú platiť koruny aj eurá, budú zároveň kontrolovať správne prijímanie oboch mien aj vydávanie eur, prípadne so súhlasom zákazníka aj slovenských korún.

"Každá cena na tovare, každá služba, každá informácia musí byť duálne zobrazená aj v eurách, nielen v slovenských korunách," povedala ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová.

Predajná cena má byť v eurách zobrazená na dve desatinné miesta, jednotková cena najmenej na tri desatinné miesta a vždy o jedno viac ako v slovenských korunách. Na všetkých dokladoch o kúpe má byť výsledná cena duálne zobrazená v korunách aj eurách.

Čiastkové ceny na tomto doklade v eurách byť uvedené nemajú, pretože by výsledná suma nemusela sedieť. Machútová upozornila, že keď chce človek do konca roka nakupovať v eurách, nezaplatí podľa konverzného, ale podľa trhového kurzu. Machútová odporúča, aby pri pokladni v predajni, kde sa dá platiť aj v eurách, bol uvedený trhový kurz.

Funguje už infolinka o eure 0800/100 304, jednu linku v súvislosti s eurom plánuje vybudovať aj SOI. Prístupných je aj ďalších asi štyridsať liniek, e-maily aj faxy. Podnety o eure bude inšpekcia evidovať samostatne, aby vedeli na čo, prípadne na ktoré obchody sa spotrebitelia najviac sťažujú.

V teréne má SOI v súčasnosti 150 inšpektorov, ktorých plánujú nasadiť na prvú celoplošnú kontrolu duálneho zobrazovania v auguste. SOI chce podľa jej riaditeľky vykonať tisícky kontrol. Ďalšie kontroly budú na podnety spotrebiteľov.

Ako povedala Machútová, inšpekcia si povinnosti zadelila tak, aby ostatné kontroly presunuli na prvý polrok, aby sa v auguste mohli venovať výlučne euru. Ďalší nápor bude v decembri a januári, keď budú aj výpredajové akcie, ktoré musí inšpekcia aj po rôznych skúsenostiach z minulosti podrobne sledovať.

SOI má právo vstupovať aj do cenovej evidencie, novinkou je sledovanie výšky cien. Ako povedala Machútová, máme trhovú ekonomiku, preto tu bol, je a bude prirodzený trhový nárast cien. "Euro neznamená drahší život," povedala.

Vďaka nemu sa budú ľahšie aj porovnávať ceny, pretože niektorí obchodníci predávajú v slovenských obchodných reťazcoch výrobky až o polovicu drahšie ako v Rakúsku. Machútová očakáva, že "ľudia začnú ceny porovnávať a prípadne nekupovať tam, kde sa im zdá, že by situácia bola zneužitá." Obchodná inšpekcia však bude kontrolovať aj ceny.

Keď sa stane, že bude cena neúmerne zvýšená, a tento nárast sa dá pripísať prijatiu eura, môže SOI prijímať opatrenia na korigovanie ceny.

SOI kontroluje súlad so zákonom, monitoring vývoja cien bude robiť tretí sektor a Štatistický úrad SR.

Inštitúcie, ktoré neoprávnene dvíhajú ceny, bude tretí sektor zverejňovať na čiernych listinách. Pri nesprávnych uvedeniach cien ich budú hlásiť inšpekcii organizácie tretieho sektora aj partnerské kontrolné inštitúcie. SOI podpísala trojdohodu o spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou a Úradom verejného zdravotníctva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy