Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ušetríme na elektrine: Európa začala boj proti pohotovostnému režimu
Zdielať na
Ekonomika

Ušetríme na elektrine: Európa začala boj proti pohotovostnému režimu

Zdroj: internet

Spotreba elektriny v pohotovostnom režime by sa mala do roku 2020 znížiť až o 75 percent.

„Ide o prvé opatrenie v rámci smernice o ekodizajne, ktorým sa drasticky zníži spotreba elektrickej energie spotrebičov v domácnosti a kancelárskych spotrebičov v pohotovostnom režime. Je to konkrétny príspevok k dosiahnutiu cieľov energetickej účinnosti a ochrany klímy, pričom sa ušetria aj peniaze občanov“, poznamenal Andris Piebalgs, komisár EÚ pre energetiku.

Nariadenie týkajúce sa pohotovostného režimu sa vzťahuje na všetky elektrické zariadenia používané v domácnostiach a kanceláriách, ako sú televízory, počítače, mikrovlnné rúry...

V závislosti od funkcie produktu sú v nariadení stanovené maximálne povolené spotreby energie v režime pohotovosti na rok 2010 (1 alebo 2 watty). Od roku 2013 sa úroveň povolenej spotreby energie zníži na 0,5 alebo 1 watt, čím sa spotreba priblíži k tej úrovni, ktorú je možné dosiahnuť prostredníctvom najlepšej dostupnej technológie.

Týmto nariadením sa zníži súčasná spotreba elektriny zariadení v pohotovostnom režime v EÚ približne o 50 TWh ročne, t. j. o 73 % do roku 2020. Táto úspora zodpovedá ročnej spotrebe elektriny v Dánsku a čím sa môže ušetriť až 14 miliónov ton emisií CO2.

Zdielať na

Najčítanejšie správy