Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dane sa podľa Fica zvyšovať nebudú
Zdielať na
Ekonomika

Dane sa podľa Fica zvyšovať nebudú

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Na Slovensku sa podľa Roberta Fica dane v najbližších rokoch zvyšovať nebudú.

Dane na Slovensku sa podľa premiéra Roberta Fica počas jeho vlády zvyšovať nebudú. "Nezvyšovali sme, a ani nebudeme zvyšovať žiadne dane. Práve naopak," povedal počas zhodnotenia dvojročného pôsobenia súčasného vládneho kabinetu premiér Fico.

Slovensko podľa premiéra bude v roku 2010 hospodársky fungovať ako dobre namazaný stroj. "Máme na to všetky predpoklady, vrátane vlády, ktorá neprijme žiadne opatrenie predstavujúce akúkoľvek prekážku alebo obmedzenie hospodárskeho rastu," dodal Fico.

Premiér zdôraznil, že za súčasný hospodársky rast Slovenska treba poďakovať najmä ľuďom, ktorí pracujú kvalifikovane za nižšie mzdy ako vo vyspelých európskych krajinách. "Vláda musí teraz zabezpečiť, aby mali ľudia z vysokého hospodárskeho rastu aj úžitok. Ľudia štátu, štát ľuďom," zdôraznil Fico.

Premiér počas svojho príhovoru nezabudol pripomenúť, že výdavky občanov na elektrinu a zemný plyn predstavujú najvyšší podiel na všetkých výdavkov pri porovnaní s ostatnými členskými štátmi Európskej únie.

"Táto téma je pre súčasnú vládu akútnejšia a citlivejšia, lebo štát nemá kontrolu nad slovenskou energetikou. Všetko bolo v minulosti sprivatizované za obzvlášť nevýhodných podmienok pre štát," povedal Fico. Aj preto podľa neho vláda v stredu schválila možnosť výraznejšej regulácie cien elektrickej energie, plynu a tepla.

Regulačný úrad tak pri schvaľovaní cenových návrhov energetických monopolov bude musieť pozerať aj na kúpyschopnosť slovenských obyvateľov. "Nie sme za deformáciu trhového hospodárstva a prostredia, ale vidíme priestor na to, aby pri obrovských ziskoch monopolov nedošlo k navyšovaniu cien energií, hoci na svetových trhoch tieto ceny stúpajú," dodal Fico.

Podľa premiéra Fica Slovensko má predpoklady, aby patrilo aj v najbližších dvoch-troch rokoch k členským štátom Európskej únie s najvyššou dynamikou hospodárstva.

"Pokračuje prílev investícií s vyššou pridanou hodnotou. Dôležitá však je aj urýchlená výstavba diaľnic a vyššia kvalita vzdelávacieho systému. Slovensko bude v roku 2010 krajinou, kde sa oplatí podnikať aj žiť," konštatoval Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy