Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia varuje! Pribúdajú podvody, ktoré súvisia s eurom
Zdielať na
Ekonomika

Polícia varuje! Pribúdajú podvody, ktoré súvisia s eurom

Starí ľudia si musia dávať pozor! Polícia v poslednom období zaznamenala desiatky podvodov, ktoré súvisia s prechodom na euro. <b>VIDEÁ: Aké opatrenia zavádza polícia pri prechode na euro? Informácie o postupe prechodu na euro pre širokú verejnosť</b>

Starí ľudia si musia dávať pozor! Polícia v poslednom období zaznamenala desiatky podvodov, ktoré súvisia s prechodom na euro.

"Rátame, že počet takýchto prípadov bude narastať. Polícia je ostražitá a je pripravená riešiť všetky problémy, ktoré s prechodom na euro vzniknú," povedal dnes na tlačovej besede hovorca policajného prezídia Martin Korch.

Ako dodal, poškodenými sú najmä starší občania, ktorí sú dôverčiví. Podvodníci, ktorí chcú od nich vylákať peniaze, vystupujú ako rôzni údržbári, elektrikári, plynári, či zamestnanci Sociálnej poisťovne.

Posledný takýto prípad sa stal v Trnavskom kraji, kde "elektrikár", ktorý babičke kontroloval elektrické hodiny, jej ukradol 300 000 korún. Babičke povedal, že má poverenie od starostu prekontrolovať pre prechod na euro sériové čísla bankoviek.

Stará pani s ním začala bankovky kontrolovať. Po kontrole ju "elektrikár" vyzval, aby išla zapnúť elektrospotrebiče a zatiaľ jej ukradol celú sumu zo skrine, kde peniaze mala schované.

Splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát zdôraznil, že vláda, banky, ani žiadne oficiálne inštitúcie nebudú do domácností v súvislosti s prechodom na euro posielať žiadnych zberateľov údajov. Zároveň upozornil, že po 1. januári 2009 sa bude koruna na oficiálnych miestach vymieňať za eurá podľa oficiálneho konverzného kurzu.

Policajní špecialisti sú dobre pripravení na euromenu aj v prípade falzifikátov. Najčastejšou menou, ktorá bola doteraz na Slovensku falšovaná, je koruna, nasleduje americký dolár. V roku 2007 polícia zachytila 112 falzifikátov eurobankoviek. Rozoznávanie ochranných znakov eurobankoviek bude podľa Baráta súčasťou kampane.

Po prechode na euro by podľa Baráta nemal vzniknúť priestor na pranie "špinavých" peňazí. Ak si občania prídu vymeniť koruny do bánk za eurá, banky sú povinné nahlasovať výmeny nad určitú sumu peňazí polícii podľa zákona o boji proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy