Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vysoké ceny ropy nás učia jazdiť podľa predpisov
Zdielať na
Ekonomika

Vysoké ceny ropy nás učia jazdiť podľa predpisov

Rekordne vysoké ceny palív nútia šetriť už aj obyvateľov vyspelých krajín. Šetriť začínajú aj Slováci. <b>VIDEO: Ako šetria Slováci svoju nádrž?</b>

Vysoké ceny pohonných látok nútia obyvateľov mnohých nielen chudobnejších krajín prijímať šetrné opatrenia. Ozývajú sa dokonca aj Američania, ktorých v posledných dňoch dokonca viaceré médiá bombardujú článkami a návodmi ako najefektívnejšie šetriť vlastnú nádrž auta.

Čuduj sa svete. Každý tretí Američan si podľa najnovších prieskumov rozmyslel naplánovanú víkendovú dovolenku v dôsledku ďalšieho zvýšenia ceny barelu ropy v piatok minulý týždeň. Americké médiá okamžite zaplavili stovky článkov  o šetrnej jazde autom.

Palestínčania sa na vysoké ceny palív pripravili zase úplne ináč. Rope dali zbohom. Dvaja šikovní mechanici, ktorí len pred týždňom predstavili verejnosti svoj vlastný model auta na elektrický pohon. Do malého dvadsaťročného modelu Peugeotu namontovali vyše dvadsať batérií.

A čo Slováci? Zdá sa, že už aj na Slovensku sa motoristi pomaly prebúdzajú. No napriek zvyšujúcim sa cenám benzínu či nafty má tento trend jeden pozitívny účinok: Slováci začínajú jazdiť opatrnejšie a podľa predpisov.

"Nohu na plyne držím podľa aktuálnej spotreby, ktorú mi ukazuje palubný počítač. Takže svoje auto zbytočne netúrujem, čo sa prejavuje aj v tom, že jazdím už podľa pravidiel," prezradila nám svoj spôsob šetrenia 36-ročná Bratislavčanka Marcela.

Ak chcete poznať, podľa čoho sa najnovšie druhý najväčší spotrebitelia čierneho zlata pri jazde autom riadia, stačí sa inšpirovať desatorom o šetrnej spotrebe.

1. Vyvarujte sa rýchlej jazde!
Nikam sa neponáhľajte. Podľa výskumov klesá spotreba mimo mesta pri 75 km/h resp. 120 km/h až o pätinu.

2. Nezrýchľujte a nebrzdite príliš prudko!
Nepokúšajte sa zbytočne pridávať pred križovatkou, na ktorej vopred viete, že keď k nej dorazíte, zastaví vás červená. Rovnomerné zrýchľovanie ako aj spomaľovanie vám ušetrí ďalšiu pätinu nádrže.

3. Nezabudnite si dofukovať kolesá!
Hoci len jedno percento nákladov vám ušetrí pravidelná kontrola atmosfér v kolesách.

4. Používajte klimatizáciu len ak to je nevyhnutné!
Netreba snáď ani spomínať, že čím viac elektroniky v aute využívate, tým je vyššia vaša spotreba. To platí dvakrát pri zapnutej klimatizácii. A výsledok? Ďalších 20 percent.

5. Nevetrajte zbytočne!
Najväčší odpor má vaše auto pri otvorených oknách. Preto sa ich snažte zbytočne neotvárať, najmä pri vysokých rýchlostiach.

6. Dbajte na pravidelné servisné prehliadky!
Dajte si pozor najmä na opotrebované zapaľovacie sviečky a zanesené filtre

7. Využívajte tempomat!
Konštantná rýchlosť, ktorú tempomatom dosiahnete najmä na diaľniciach je zárukou šetrnej jazdy.

8. Neprenášajte zbytočne ťažký náklad!
Nenoste v aute zbytočné veci a prenášajte ich len v nevyhnutných prípadoch.

9. Vyhýbajte sa zápcham!
Ak sa dostanete do zápchy, v ktorej predpokladáte, že budete stáť viac ako jednu minútu, vypnite radšej motor.

10. Pri kúpe auta majte na pamäti výkon a spotrebu motora!
Pochopiteľne menšie autá s manuálnou prevodovkou sú zaručenou cestou šetrnej jazdy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy