Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vďaka euru rastú vklady do bánk
Zdielať na
Ekonomika

Vďaka euru rastú vklady do bánk

Zdroj: TV JOJ

Ľudia sa totiž už pripravujú na blížiaci sa príchod eura. V bankách prebehne konverzia automaticky, bez poplatkov a obyvatelia dostanú ešte aj úroky. Ďalšou príčinou rastu vkladov je tiež rast ekonomiky.

Slovenské banky už v prvom polroku, niektoré dokonca v štvrťroku, zaznamenali vklady vo výške niekoľko milión korún. Ľudia vkladajú tento rok čoraz viac peňazí miesto, aby si ich šetrili doma v šporkaske. Hovorcovia bánk hovoria o dvoch príčinách. Jednak je to prichádzajúce euro, jednak stále zlepšujúca sa ekonomická situácia na Slovensku.

Za prvý štvrťrok tohto roka stúpli vklady do bánk o 14 miliárd korún. Najviac si pochvaľuje najväčšia banka na Slovensku. "Za prvý štvrťrok prekročili vklady u nás sedem miliárd korún," povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Ľudia totiž vedia, že po vklade do banky nájdu ich peniaze ľahšiu cestu ku konverzii na euro po jeho príchode začiatkom budúceho roka. Konverzia prebehne v bankách automaticky, bez poplatkov a obyvatelia dostanú ešte aj úroky. Napokon sa ešte k tomu aj vyhnú dlhým radom v bankách kvôli výmene za euro.

Avšak pod vklady sa nepodpisuje len prichádzajúce euro, ale tiež rast ekonomiky, životnej úrovne a tým aj úspor obyvateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy