Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NBS nezmenila úrokové sadzby, hoci inflácia sa zrýchľovala
Zdielať na
Ekonomika

NBS nezmenila úrokové sadzby, hoci inflácia sa zrýchľovala

Zdroj: TV JOJ

Hlavnú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách, centrálna banka drží už desiaty mesiac po sebe na 4,25 percenta.

Národná banka Slovenska (NBS) dnes nezmenila kľúčové úrokové sadzby, a to aj napriek výraznejším výkyvom kurzu koruny v poslednom období a pokračujúcemu zrýchľovaniu inflácie.

Novinárom to dnes povedal viceguvernér NBS Viliam Ostrožlík. Banková rada podľa neho zatiaľ nemala dôvod meniť súčasné nastavenie menovej politiky.

Hlavnú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách, centrálna banka drží už desiaty mesiac po sebe na 4,25 percenta. Analytici zmenu sadzieb neočakávali. Žiadny z prítomných členov bankovej rady nedal návrh na úpravu sadzieb.

NBS opäť neznepokojilo pokračujúce zrýchľovanie tempa rastu spotrebiteľských cien, ktoré sa v januári medziročne zvýšili o 3,8 percenta v porovnaní s decembrovým nárastom o 3,4 percenta. Infláciu ťahali hlavne potraviny a energie. "Z pohľadu centrálnej banky ide o výlučne nákladový faktor," poznamenal Ostrožlík.

Podľa viceguvernéra bol vlaňajší vývoj slovenského hospodárstva v súlade s očakávaniami centrálnej banky. Mimoriadne dynamický rast ekonomiky v závere vlaňajška, keď hrubý domáci produkt medziročne stúpol o rekordných 14,1 percenta, bol totiž ovplyvnený vysokým výberom daní, čo súviselo hlavne s predzásobením cigaretami.

"Za rastom ekonomiky by nemali byť dopytové vplyvy, ale predovšetkým jednorazové faktory," uviedol Ostrožlík. Centrálna banka hodnotila tiež vývoj kurzu koruny, ktorá tento týždeň prekonala takmer rok staré historické maximum.

Domácu menu potiahol najmä komentár ďalšieho viceguvernéra NBS Martina Barta k stanoveniu takzvaného konverzného kurzu pri prechode na euro, ktorý by podľa neho mal odrážať očakávaný vývoj ekonomiky a nielen doterajšie výsledky hospodárstva.

"Banková rada sa k otázkam vývoja výmenného kurzu ani stanovenia konverzného kurzu až do jeho určenia vyjadrovať nebude," vyhlásil Ostrožlík. Nedávne Bartove slová podľa neho vyjadrovali iba jeho osobný individuálny názor.

Konverzný kurz, ktorým sa prepočítajú pri prechode na euro všetky korunové položky na novú menu, by mal byť známy v letných mesiacoch. Jeho stanoveniu však musí predchádzať kladné stanovisko európskych inštitúcií k vstupu Slovenska do eurozóny.

NBS naposledy znížila hlavnú úrokovú sadzbu vlani v marci a apríli zhodne o štvrť percentuálneho bodu. Pre snahy Slovenska prijať euro od januára 2009 by nastavenie menovej politiky malo kopírovať úrokové sadzby v eurozóne.

"Je predčasné špekulovať o tom, kedy sa zjednotia naše sadzby s úrokmi Európskej centrálnej banky (ECB)," povedal člen bankovej rady Peter Ševčovic. Základný úrok v eurozóne sa v súčasnosti drží na štyroch percentách, časť ekonómov očakáva tento rok jeho zníženie.

Pre jednodňové sterilizačné obchody naďalej platí úroková sadzba 2,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba zostala na 5,75 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy