Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Liter benzínu aj nafty má od utorka zdražieť o 30 halierov
Zdielať na
Ekonomika

Liter benzínu aj nafty má od utorka zdražieť o 30 halierov

Zdroj: TV JOJ

Naposledy palivá zdraželi začiatkom tohto roka, ešte počas januára však ich cena klesla zhruba v rovnakej miere.

Slovenskí motoristi by mali od utorka tankovať opäť o niečo drahšie. Cena litra benzínu aj motorovej nafty by totiž mala stúpnuť v priemere o 30 halierov.

Napísali to internetové portály natankuj.sk a tankovanie.sk, ktoré sledujú vývoj cien pohonných látok v krajine. Naposledy palivá zdraželi začiatkom tohto roka, ešte počas januára však ich cena klesla zhruba v rovnakej miere.

Ak sa ohlásené zdražovanie potvrdí, liter najpredávanejšieho benzínu s oktánovým číslom 95 bude priemerne stáť 39,30 Sk. Za liter nafty motoristi zaplatia okolo 41,20 Sk. Pred rokom bol benzín lacnejší o necelé štyri koruny, nafta až o viac ako päť korún.

Za najnovším rastom cien na čerpacích staniciach sú podľa portálov tradične rastúce svetové ceny ropy, na ktoré už reagovali aj ceny pohonných látok na medzinárodnej burze v Rotterdame.

Zdražovanie benzínu tlmia zisky slovenskej koruny voči doláru. Domáca mena sa dnes posunula oproti americkej na nové historické maximum pod 22,10 SKK/USD.

Podľa prieskumu agentúry GfK Slovakia asi každý tretí slovenský motorista obmedzuje jazdu vlastným autom pre rastúce ceny palív. Zhruba jeden z desiatich sa snaží šetriť peniaze tankovaním v regiónoch, kde sú pohonné látky lacnejšie, a tri percentá plnením nádrže v zahraničí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy