Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Koruna prelomila historické maximum
Zdielať na
Ekonomika

Koruna prelomila historické maximum

Domáca mena otvárala dnešné obchodovanie na 32,82 SKK/EUR. Po prelomení historického rekordu mierne korigovala a oslabila sa na 32,71 koruny za euro.

Slovenská mena sa dnes dopoludnia takmer po roku spevnila na nové historické maximum 32,68 SKK/EUR. ČTK to povedal díler UniCredit Bank Patrik Malec.

Doteraz najsilnejšia bola koruna vlani v marci po posunutí centrálnej parity voči euru, keď sa dostala na 32,71 koruny za euro. Podľa obchodníka má domáca mena priestor pre ďalšie zisky.

"Koruna sa od rána mierne posilňovala," poznamenal Malec. Slovenská mena reagovala na viacero faktorov, ktoré ju v súčasnosti ťahajú na silnejšie úrovne, dodal.

Domáca mena otvárala dnešné obchodovanie na 32,82 SKK/EUR. Po prelomení historického rekordu mierne korigovala a oslabila sa na 32,71 koruny za euro. Koruna si polepšila aj voči americkému doláru a posunula sa na nové maximum pod 22,10 SKK/USD.

Podľa Maleca koruna naďalej získava aj vďaka piatkovému komentáru viceguvernéra centrálnej banky (NBS) Martina Barta, ktorý vyhlásil, že konverzný kurz pri prechode na euro by mal odrážať očakávaný vývoj ekonomiky a nielen doterajšiu výkonnosť hospodárstva. Korunu podporila aj pozitívna nálada v regióne.

NBS bude v utorok rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb. Ekonómovia sa zhodujú v tom, že centrálna banka ponechá súčasné nastavenie menovej politiky desiaty mesiac po sebe bez úpravy. NBS drží základnú úrokovú sadzbu na úrovni 4,25 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy