Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Apetít Slovákov po hazarde stúpol, vklady sa zvýšili o štvrtinu
Zdielať na
Ekonomika

Apetít Slovákov po hazarde stúpol, vklady sa zvýšili o štvrtinu

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Slováci vlani minuli na hazardné hry celkovo 53,8 miliardy korún. To je o štvrtinu viac ako v roku 2006.

Slováci vlani minuli na hazardné hry celkovo 53,8 miliardy korún. To je o štvrtinu viac ako v roku 2006.

Väčší apetít po hazarde priniesol aj vyššie príjmy do štátneho rozpočtu z odvodov, ktoré vzrástli asi o pol miliardy korún na 2,6 miliardy Sk. Informoval o tom hovorca ministerstva financií (MF) Miroslav Šmál.   

Prevádzkovatelia hazardných hier platia z prijatých vkladov povinné odvody do štátneho rozpočtu. Peniaze však štátu unikajú napríklad pri rôznych internetových stávkach na serveroch, ktoré sú umiestnené mimo Slovenska v krajinách s voľnejšou legislatívou. "Cez internet a pomocou platobnej karty možno hrať hocikde," priblížil Šmál.

Väčšiemu záujmu ako v roku 2006 sa vlani tešili aj stávkové kancelárie, ktoré už bežne ponúkajú aj tipovanie z pohodlia obývačky prostredníctvom internetu. Na kurzových stávkach Slováci v uplynulom roku nechali 9,23 miliardy korún, zatiaľ čo predvlani vklady, predovšetkým na rôzne športové podujatia, dosiahli 8,79 miliardy Sk.

Vklady na kurzové stávky sa vlani zvýšili aj napriek tomu, že počas roka musela zatvoriť svoje pobočky pre podvody s falšovaním tiketov jedna z najväčších sietí, považsko-bystrická spoločnosť Formula-tip. Najväčšími príjemcami kurzových stávok v krajine sú kancelárie Fortuna, Niké a Tipsport. Na športové udalosti možno tipovať tiež v národnej lotériovej spoločnosti Tipos, ktorá má monopol na prevádzkovanie číselných lotérií.

Hazardné hry na Slovensku sa môžu prevádzkovať na základe licencie, o pridelení ktorej rozhoduje ministerstvo financií. Okrem stávkových príležitostí sa za hazardné hry podľa zákona považujú napríklad tiež lotériové hry, hazardné hry v kasíne alebo výherné hracie automaty.
    
    
    Objem vkladov do hazardných hier a sumy odvodov do štátneho rozpočtu v rokoch 2006 a 2007 (v mld. Sk):
    
    

20072006zmena v pct.
Vklady celkom53,843,23+24,5
- kurzové stávky9,238,79+5,0
Odvody do štátneho rozpočtu2,62,06+26,2


    Zdroj: MF

Zdielať na

Najčítanejšie správy