Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Koruna sa dostala blízko maxima voči euru, posunula rekord k USD
Zdielať na
Ekonomika

Koruna sa dostala blízko maxima voči euru, posunula rekord k USD

Zdroj: joj

Slovenská koruna sa dnes výraznejšie spevnila na takmer ročné maximum, keď sa posunula až na 32,74 SKK/EUR.

Slovenská koruna sa dnes výraznejšie spevnila na takmer ročné maximum, keď sa posunula až na 32,74 SKK/EUR.

Domáca mena sa tak priblížila k historickému rekordu 32,71 koruny za euro, kde stála v marci 2007 po úprave centrálnej parity voči euru. Neskôr koruna časť ziskov neudržala a ku koncu obchodovania sa oslabila nad 32,80 SKK/EUR. Domáca mena opäť vylepšila historické maximum voči americkému doláru, keď si polepšila na 22,10 koruny za dolár.

"Koruna sa posilnila v reakcii na vyjadrenia viceguvernéra centrálnej banky (NBS) Martina Barta," povedal dnes ČTK díler Tatra banky Boris Somorovský. Barto v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že konverzný kurz, ktorým sa pri prechode na euro prepočítajú všetky korunové položky na novú menu, by mal odrážať očakávaný vývoj ekonomiky, a nie len doterajšiu výkonnosť hospodárstva. Euro chce Slovensko prijať od januára 2009.

Domáca mena otvárala obchodovanie nad 33 SKK/EUR, na silnejšie úrovne ju podľa obchodníka ťahalo tiež oslabenie dolára voči korune aj oproti jednotnej európskej mene. Polepšili si tiež meny okolitých krajín, na nové historické maximum voči euru sa posunula česká koruna, ktorá nazrela tesne pod 25 CZK/EUR.

Somorovský predpokladá, že slovenská koruna bude začiatkom nového týždňa pod vplyvom regiónu. "Budúci týždeň môže byť pre korunu pozitívny, ak sa nezhorší nálada na susedných devízových trhoch," dodal díler. Očakáva, že investori sa pokúsia dostať kurz koruny na nové historické maximum.

Koruna sa v polovici februára po troch mesiacoch spevnila pod 33 SKK/EUR. Neskôr však zisky stratila a opäť zamierila na slabšie úrovne. Doteraz najsilnejšia bola domáca mena v polovici marca minulého roka. Po posilnení na rekordnú úroveň však priamo na devízovom trhu zakročila proti ďalšiemu spevňovaniu vlastnej meny centrálna banka a oslabila kurz koruny.

"Zásah NBS na súčasných úrovniach koruny nehrozí," myslí si Somorovský. Verbálna podpora od viceguvernéra Barta podľa neho môže nasvedčovať tomu, že NBS by v súčasnosti privítala rýchlejšie tempo posilňovania koruny.

Slovenskú menu by o necelý rok malo v peňaženkách Slovákov vymeniť euro. Európska centrálna banka a Európska komisia by mali na jar posúdiť, či krajina plní ekonomické kritéria pre vstup do eurozóny. O zavedení eura na Slovensku majú európske inštitúcie rozhodnúť v letných mesiacoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy