Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vyššie platy pre mladých a kurzy zadarmo!
Zdielať na
Ekonomika

Vyššie platy pre mladých a kurzy zadarmo!

Nielen ľudia s vysokou školou sa môžu dostať na pracovnú pozíciu, ktorá im zaručí vysokú životnú úroveň. Aj slovenský trh práce ponúka lákavé platy a niečo navyše. <b>VIDEO: Pozrite si, čo na to hovoria odborníci</b>

Už aj na Slovensku si veľká časť novej generácie zamestnancov nájde prácu uspokojivého finančného ohodnotenia. K dobre vykonanej práci patrí aj  zaplatené vzdelanie.

Aj keď platí, že vysokoškolsky vzdelaní ľudia zarábajú viac, nemusí to byť vždy pravidlom. Dôkazom sú rôzne manažérske a administratívne posty, na ktoré sa dá dostať aj vďaka kurzom, školeniam, či stážam.

Kurzy, čo sa týka hlavne zahraničných spoločností na Slovensku, platia väčšinou zamestnávatelia. Slovenské firmy takéto programy ešte len rozbiehajú. Vlastné kurzy zadarmo ponúka napríklad T-system v Košiciach, ako nám povedal Dalibor Jakuš, organizačný riaditeľ portálu Profesia.sk, ktorý sprostredkúva pracovné ponuky a inzeráty.

Rozdiely v priemernom plate zahraničných investorov a slovenských spoločností sa podľa štatistiky vykonanej na vzorke niekoľko desiatok tisíc pracovníkov pohybujú okolo 8 tisíc korún slovenských. Pri odchode do cudziny, napríklad Maďarska či Česka, sú platy samozrejme vyššie.

Odchodom do zahraničia si však nie vždy zvýšime životnú úroveň. Do úvahy musíme zobrať odvody stanovené zákonmi daného štátu a iné výdavky na ubytovanie a stravu.

Na Slovensku sa výška pláce rôzni podľa oblasti. Najlukratívnejšie sa javí oblasť IT a finančný sektor.

Ako nám povedal Adrian Brázdil,marketingový manažér firmy LMC, ktorá na Slovensku prevádzkuje topjobs.sk, zahraničné firmy robia kvôli nastupujúcim zamestnancom porovnávania platov medzi inými spoločnosťami rovnakej oblasti (tzv. banchmark), zatiaľ čo nástupný plat zamestnancov v slovenských firmách je individuálny. Platí, že dobrá robota u dobrého šéfa prináša viac peňazí.

Zajtra vám prinesieme informácie o výhodných pracovných pozíciách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy