Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ekonomika koncom roka rekordne zrýchlila, pomohli zásoby cigariet
Zdielať na
Ekonomika

Ekonomika koncom roka rekordne zrýchlila, pomohli zásoby cigariet

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Slovensko si vlani upevnilo postavenie jednej z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Európskej únii.

Slovensko si vlani upevnilo postavenie jednej z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Európskej únii.

Tempo medziročného rastu hrubého domáceho produktu sa v poslednom štvrťroku zrýchlilo na rekordných 14,1 percenta z 9,4 percenta v treťom kvartáli. Odhad výkonu ekonomiky dnes zverejnil Štatistický úrad. Za celý minulý rok HDP vzrástol podľa odhadu štatistikov o tiež rekordných 10,3 percenta.

Do rekordného tempa v závere minulého roka dostalo ekonomiku najmä predzásobenie sa obchodníkov cigaretami pred zvýšením dane a priemyselná výroba.

"Zrýchlenie tvorby hrubého domáceho produktu súviselo s mimoriadnym zvýšením objemu daní na produkty, a to dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane, a očakávaným rastom pridanej hodnoty v priemyselnej výrobe, najmä vo výrobe strojov, elektrických zariadení a dopravných prostriedkov," uviedol úrad. Po odpočítaní vplyvu predzásobenia sa cigaretami ekonomika vzrástla v poslednom kvartáli roka 2007 reálne o 9,7 percenta.

Výsledky za štvrtý štvrťrok sú výrazne lepšie ako očakávania analytikov, ktorí predpokladali spomalenie tempa rastu HDP v priemere na 8,9 percenta. Dnes ekonómovia zdôraznili, že rast hospodárstva prekonal ich prognózy aj pri zohľadnení vplyvu cigaretových zásob.

"Aj keď by sa číslo očistilo o jednorazový vplyv daní, rast by bol stále výrazne nad očakávaniami trhu," povedal ČTK ekonóm UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Štruktúra HDP by mala naďalej zostať relatívne zdravá a Slovensko by nemalo postihnúť takzvané prehriatie ekonomiky, dodal.

Koruna reagovala na zverejnenie údajov o HDP vlažne. Podľa dílera OTP Bank Juraja Mitošinku ju rekordný údaj potiahol asi o päť halierov na 32,82 SKK/EUR. "Očakávania dobrého čísla už boli zakomponované v kurze," povedal ČTK obchodník. Investori následne začali vyberať zisky z posledných dní a domáca mena sa oslabila nad 32,90 koruny na euro.

Podľa analytika ING Bank Eduarda Hagaru sa super silný rast za posledný štvrťrok čiastočne odrazí na slabšom výsledku v tomto roku. Rýchly rast by podľa neho bezprostredne nemusel viesť centrálnu banku k tomu, aby zmenila menovú politiku, pretože štatistici potvrdili, že ekonomika rastie naďalej "zdravo"

V bežných cenách HDP v záverečnom kvartáli vlaňajška dosiahol 496 miliárd korún, čo medziročne znamená nárast o 11,4 percenta.

Dynamický rast ekonomiky sa prejavil aj na raste zamestnanosti. Počet zamestnaných sa v štvrtom kvartáli medziročne zvýšil o 2,3 percenta na 2,21 milióna ľudí. Sezónne upravená zamestnanosť stúpla o 2,1 percenta. Dnešné údaje štatistického úradu neobsahujú štruktúru HDP.

Podrobnejšie a spresnené údaje za štvrtý štvrťrok a celý minulý rok zverejní úrad začiatkom marca.
    
Vývoj rastu hrubého domáceho produktu v stálych cenách od roku 2000:
    
    

ObdobieRast
2007*10,3
4. štvrťrok 2007*14,1
3. štvrťrok 20079,4
2. štvrťrok 20079,3
1. štvrťrok 20078,3
20068,5
20056,6
20045,2
20034,8
20024,8
20013,4
20001,4


    * - rýchly odhad
    Zdroj: Štatistický úrad

Zdielať na

Najčítanejšie správy