Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Drahšie cigarety prídu na trh pravdepodobne až koncom leta
Zdielať na
Ekonomika

Drahšie cigarety prídu na trh pravdepodobne až koncom leta

Zdroj: SITA/Colné riaditeľstvo SR/ilustračné

A to vďaka predzásobeniu našich obchodníkov.

Ministerstvo financií (MF) predpokladá, že drahšie cigarety sa na trhu objavia pravdepodobne až koncom leta. Obchodníci sa totiž pred tohtoročným zdvihnutím spotrebnej dane z tabakových výrobkov výrazne predzásobili.

Vlaňajšie príjmy štátneho rozpočtu sa vďaka historicky najväčšiemu predzásobeniu cigaretami podľa prepočtov ministerstva zvýšili o 9,47 miliardy korún. Škatuľka najpredávanejších cigariet by mohla tento rok zdražieť asi o desať korún.

Predajcovia sa predzásobovali cigaretami aj pri predchádzajúcom zvyšovaní spotrebnej dane. Nákupy z konca roka 2005 však zvýšili daňové príjmy rozpočtu o 4,2 miliardy Sk. Približne s takýmto vplyvom počítalo MF aj teraz. "Dosiahnutá skutočnosť však prekonala všetky očakávania," uviedlo v komentári ministerstvo. Úrad zatiaľ uvažuje o tom, že sadzbu dane opäť zvýši od budúceho roka.

MF si výrazné predzásobenie cigaretami vysvetľuje lepšou pripravenosťou výrobcov na zvyšovanie sadzieb spotrebnej dane po skúsenostiach z roku 2005. "Distribútori chceli držať krok s konkurenciou a pridať ešte niečo navyše," predpokladá úrad. Ministerstvo odhadlo, že cigarety s pôvodnými cenami budú na trhu približne osem mesiacov a až potom sa vo väčšej miere začnú objavovať škatuľky s novými cenami.

Výnos spotrebnej dane z tabakových výrobkov za minulý rok dosiahol 23,58 miliardy korún, bez vplyvu predzásobenia by však podľa MF bol iba 14,11 miliardy Sk. Úrad pri návrhu na zvýšenie spotrebnej dane vlani predpokladal, že v roku 2008 prinesie dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu vo výške 1,2 miliardy korún. V ďalších dvoch rokoch by mala vyššia spotrebná daň prispieť ročne viac ako 1,4 miliardy Sk.

K zvyšovaniu spotrebných daní sa Slovensko zaviazalo vstupom do Európskej únie. Od roku 2009 by spotrebná daň na tabakové výrobky nemala byť nižšia ako 57 percent z maloobchodnej ceny cigariet najpredávanejšej kategórie. Sadzba dane by súčasne mala predstavovať aspoň 64 eur na tisíc kusov cigariet, teda zhruba 2,16 koruny za cigaretu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy