Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O druhý balík PPP má záujem Doprastav i Skanska
Zdielať na
Ekonomika

O druhý balík PPP má záujem Doprastav i Skanska

Zdroj: SITA/Michal Burza

Celkovo sa do tendra podľa ministerstva dopravy zapojilo sedem uchádzačov.

Do súťaže o stavbu približne 50 kilometrov rýchlostnej cesty medzi Nitrou a Banskou Bystricou za súkromné peniaze sa prihlásili okrem iných spoločnosť Skanska a konzorcium okolo firmy Doprastav.

Napísal to dnes denník Pravda. Celkovo sa do tendra podľa ministerstva dopravy zapojilo sedem uchádzačov.

Doprastav sa o koncesiu uchádza s rovnakými partnermi ako v prípade predchádzajúceho tendra na úseky diaľnice medzi Bratislavou a Košicami. "Podali sme prihlášku aj do druhej súťaže s rovnakými partnermi ako v prvom prípade," povedal Pravde šéf Doprastavu Dušan Mráz.

Do súťaže by tak spolu s Doprastavom mal ísť ešte Váhostav-SK, francúzske firmy Bouygues Travaux Publics a Colas, maďarská Intertoll-Europe a portugalská Mota-Engil.

Švédska Skanska, ktorá sa o koncesie v prvom balíku uchádzala spolu s francúzskou Vinci Concessions, si podala prihlášku tentoraz sama, napísal denník. Medzi uchádzačami by podľa Pravdy mal byť aj rakúsky Strabag, ten však záujem zatiaľ nepotvrdil.

Koncesia zahŕňa stavbu troch úsekov rýchlostnej cesty medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami a severný obchvat Banskej Bystrice. Projekty takzvaného verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty), pri ktorých sa diaľnice stavajú za peniaze investora a štát ich spláca neskôr, by mali podľa vlády urýchliť výstavbu diaľnic na Slovensku.

Do súťaže o prvý balík sa pôvodne prihlásilo šesť uchádzačov. Ministerstvo dopravy však štyroch z nich vyradilo. V súčasnosti sa tak v tejto súťaži rozhoduje už len medzi konzorciom okolo Doprastavu a Skanskou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy