Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kolumbijčania sa už tešia na amerického Valentína
Zdielať na
Ekonomika

Kolumbijčania sa už tešia na amerického Valentína

Kolumbijskí exportéri kvetín sa už tešia na Valentína, aj napriek tomu, že sú zasiahnutí stúpajúcimi mzdovými nákladmi, príjem dostávajú v klesajúcich amerických dolároch, a zákazníci kupujú ich kvety čoraz menej kvôli očakávanej recesii. <b>VIDEO: prípravy na Valentína</b>

Kolumbijskí exportéri  kvetín sa už tešia na Valentína, aj napriek tomu, že sú zasiahnutí stúpajúcimi mzdovými nákladmi, príjem dostávajú v klesajúcich amerických dolároch, a zákazníci kupujú ich kvety čoraz menej kvôli očakávanej recesii.

V Spojených štátoch, ktoré pokrývajú zhruba 80 percent predaja kvetov pochádzajúcich z Kolumbie, nachádzajú Kolumbijčania svoj trh.  A práve Valentín je tým dňom, keď obchody idú najlepšie. V USA takmer každý muž zháňa kvety, či celé kytice pre svoju manželku, alebo priateľku.

Preto nečudo, že prípravy u pestovateľov a predajcov kvetín v Kolumbii sú už v plnom prúde. 14. február je pre nich jednoducho najväčším dňom v roku. V Kolumbii je v obchode s kvetmi v súčasnosti zamestnaných približne 200 000 ľudí.

"Najdôležitejším obdobím v roku je pre nás Valentín. Počas tohto dňa dokážeme predať až 30 percent celoročného odbytu. Zvyšok je distribuovaný pre iné sviatky či príležitosti v USA, ale aj v rámci Európy či Ruska," povedal jeden z miestnych pestovateľov kvetín.  

Aj  napriek  tomu, že  na jeho plantáži s kvetmi neustále pobehovali plne vyťažení robotníci, situácia nevyzerá až tak ružovo.  Za posledné roky muselo byť prepustených v rámci celej krajiny vyše 20 000 ľudí zamestnaných na kvetinových plantážach. Stali sa obeťou na jednej strane klesajúceho dolára, v ktorom exportéri dostávajú zaplatené a na strane druhej vyšších nákladov vďaka inflácii a najmä stúpajúcim cenám ropy.

Aj napriek tomu, ešte stále dva z troch kvetov, ktoré sa predajú v Spojených štátoch stále majú svoj pôvodný domov práve v Kolumbii.


 

Zdielať na

Najčítanejšie správy