Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vďaka výrobe áut rástol priemysel najrýchlejšie
Zdielať na
Ekonomika

Vďaka výrobe áut rástol priemysel najrýchlejšie

Zdroj: TV JOJ

Výroba dopravných prostriedkov, ktorú reprezentujú závody troch svetových automobiliek, stúpla o 58,4 percenta.

Automobilová produkcia sa vlani stala ťahúňom slovenského priemyslu, ktorý rástol najrýchlejším tempom minimálne od roku 1999. Priemyselná výroba si medziročne polepšila o 12,8 percenta oproti predvlaňajším 10,1 percenta.

Výroba dopravných prostriedkov, ktorú reprezentujú závody troch svetových automobiliek, stúpla o 58,4 percenta, zatiaľ čo v roku 2006 sa medziročne zvýšila o 23,7 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

"Hlavným ťahúňom bola výroba dopravných prostriedkov, ktoré pridali k celkovému výsledku možno až sedem percentuálnych bodov," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Vlaňajší výsledok zhruba naplnil očakávania ekonómov, dodala.

Čísla o priemysle za samotný posledný mesiac vlaňajška naopak analytikov sklamali, keďže produkcia spomalila rast na 6,4 percenta z novembrových 13,2 percenta. Z tempa výrazne ubrala aj automobilová výroba, ktorá pribrzdila dynamiku nárastu na 17,5 percenta zo 40,5 percenta v jedenástom mesiaci.

Okrem výroby automobilov slovenský priemysel v minulom roku ťahali aj ďalšie silné exportne orientované odvetvia, ako elektrotechnický a strojársky priemysel. Výroba elektrických a optických zariadení, v ktorej podnikajú napríklad výrobné závody Sony neďaleko Nitry a galantský Samsung, sa zvýšila o 17,1 percenta z predvlaňajších trinástich percent.

Podľa Valachyovej by mal priemysel tento rok zvoľniť tempo rastu na jednocifernú úroveň aj vzhľadom na vysokú porovnávaciu základňu z vlaňajška. "Príspevky výroby dopravných prostriedkov by asi mali byť už nižšie," predpokladá. Spoločne s elektrotechnickou výrobou však automobilová produkcia určite naďalej zostane lídrom slovenského priemyslu, doplnila.

Priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií v minulom roku stúpla o 15,3 percenta oproti 12,6 percenta v roku 2006. Ťažba nerastných surovín vlani medziročne stúpla o 25,9 percenta po znížení o 9,6 percenta v predchádzajúcom roku. Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody sa znížila o 7,5 percenta v porovnaní s predvlaňajším medziročným poklesom o 2,4 percenta.

Na pozíciu jednotky slovenského priemyslu sa v uplynulom období prepracovali závody troch automobiliek - Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors. Z ich fabrík vlani vyšlo takmer dvojnásobne viac áut ako v roku 2006. Počet vyrobených vozidiel sa zvýšil na 571.071 z predvlaňajších 295.390 kusov.

Po plnom nábehu produkcie vo všetkých troch prevádzkach by sa Slovensko malo stať najväčším svetovým výrobcom automobilov v prepočte na 1000 obyvateľov. V roku 2007 produkcia na tisíc ľudí dosiahla takmer 106 vozidiel.

Zdielať na

Najčítanejšie správy