Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stavebné firmy vlani pridali, ich produkcia stúpla
Zdielať na
Ekonomika

Stavebné firmy vlani pridali, ich produkcia stúpla

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

V samotnom decembri stavebná produkcia medziročne klesla o 1,2 percenta po novembrovom znížení o 1,7 percenta.

Slovenské stavebné firmy boli vlani aktívnejšie ako v roku 2006, tempo rastu ich produkcie sa však spomalilo. Výkony podnikov v minulom roku stúpli medziročne o 5,7 percenta, zatiaľ čo predvlani reálny rast dosiahol 14,9 percenta.

Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V samotnom decembri stavebná produkcia medziročne klesla o 1,2 percenta po novembrovom znížení o 1,7 percenta.

V absolútnom vyjadrení dosiahla hodnota stavebnej produkcie vlani v bežných cenách 160,33 miliardy korún, v roku 2006 to bolo 145,98 miliardy Sk.

Najdôležitejšia časť stavebníctva - nová výstavba, rekonštrukcie a modernizácie - vlani vzrástla o osem percent. Výkony v zahraničí stúpli o 14,2 percenta, stavebné práce na opravách a údržbe v roku 2007 naopak klesli o 5,2 percenta.
V samotnom decembri stavebná produkcia klesla po tretí krát v minulom roku. "Vývoj ovplyvnila nižšia realizácia stavebných prác na novej výstavbe, modernizáciách a rekonštrukciách o 2,4 percenta, na opravách a údržbe o 1,5 percenta," uviedol úrad. Stúpli len stavebné práce v zahraničí, a to o 37,4 percenta.

V absolútnom vyjadrení dosiahla v poslednom mesiaci vlaňajška stavebná produkcia 14,16 miliardy korún oproti 15,28 miliardy Sk v novembri. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola decembrová stavebná produkcia o 5,2 percenta vyššia ako v predchádzajúcom mesiaci.

Zdielať na

Najčítanejšie správy