Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Investori proti odchodu vzdelanej mládeže
Zdielať na
Ekonomika

Investori proti odchodu vzdelanej mládeže

V bratislavskom Carltone riešil Dušan Čaplovič s investormi z cudziny, ako zabrániť odchodu mladej inteligencie. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Na konferencii v bratislavskom hoteli Radisson SAS Carlton diskutoval podpredseda vlády Dušan Čaplovič so zahraničnými investormi na tému: Ktoré krajiny priťahujú najlepšie pracovné miesta a čo musí urobiť Slovensko?

Na Slovensku sa nemusíme báť, aby mladí ľudia odchádzali, ale musíme vytvoriť také podmienky, aby sa s radosťou vracali späť a mali tu stále možnosti realizácie.“ Podľa Čaploviča je na vytvorenie týchto podmienok nutná spolupráca vlády, výskumných inštitútov, univerzít a škôl so súkromným sektorom.

Pohostenie na diskusii v Carltone

joj.sk/Drahoslava Pešková

Jake Slegers, výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory (AmCham) v SR, ktorá diskusiu zorganizovala, je presvedčený o obrovskom potenciáli Slovenska ďalej sa transformovať z krajiny lacnej pracovnej sily na konkurencieschopnú ekonomiku. Za rozmachom napríklad IT priemyslu a servisných centier na Slovensku stoja v posledných rokoch významné zahraničné firmy.

Jednou z nich je aj spoločnosť Dell. David A. Marmonti, jej prezident
pre oblasť Európy, Stredného Východu a Afriky, potvrdil úspechy investorských krokov. „Veríme, že naša firma predstavuje prínos pre Slovensko a jeho obyvateľov z hľadiska vytvárania nových atraktívnych pracovných príležitostí. Tiež preto, že investujeme nemalé finančné prostriedky do rozvoja ľudských zdrojov a vzdelávania.

Podľa Čaploviča je práve modernizácia vzdelávania a jeho prepojenie s praxou „prvou, základnou a z pohľadu budovania vedomostnej spoločnosti najdôležitejšou oblasťou.”

Vo vývoji nových technológií vidí Dušan Čaplovič potenciál Slovenska v oblastiach ako sú nanotechechnológie, IT technológie, oblasť zdravotníctva (napr. molekulárna medicína) a tzv.  „zelené“ technológie. Okrem toho je podľa jeho slov na Slovensku potrebné okamžite zintenzívniť podporu kvalitného vývoja a predovšetkým špecializovaného výskumu.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy