Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žiadajú o preverenie postupu Slovenských elektrární
Zdielať na
Ekonomika

Žiadajú o preverenie postupu Slovenských elektrární

Zdroj: internet/ilustračné

O preverenie postupu spoločnosti Slovenské elektrárne a Úradu jadrového dozoru SR žiadajú dve občianske združenia Za matku Zem a Energia tretieho tisícročia.

O preverenie postupu spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. (SE) a Úradu jadrového dozoru SR (UJD) v súvislosti so zvyšovaním výkonu blokov jadrových elektrární Mochovce 1. a 2. blok a Jaslovské Bohunice V-2 žiadajú dve občianske združenia Za matku Zem a Energia tretieho tisícročia.

O toto preverenie žiadajú generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mohameda el Baradeja, ktorému zaslali otvorený list.

Ako tieto dve občianske združenia uvádzajú v tlačovej správe, plánované zvýšenie projektovaného výkonu považujú za príliš vysoké bezpečnostné riziko nielen pre Slovensko, ale pre celú Európu.

Z dokumentácie predloženej v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie vyplynulo, že zámer sa bude realizovať bez akýchkoľvek technických a technologických opatrení na primárnych okruhoch všetkých blokov len využitím údajných "výkonových rezerv" blokov s reaktormi VVER 440 V-213.

Tvrdí to OZ Za matku Zem a OZ Energia tretieho tisícročia. "Účel zámeru je v rozpore s pôvodným sovietskym projektom, stavebným a kolaudačným povolením, ktoré neboli vydané na výkonové parametre blokov, ktoré sa uvádzajú v zámere", uviedol Jozef Križan z OZ Energia tretieho tisícročia.

"Z tohto dôvodu je nutné nové stavebné konanie so všetkými náležitosťami, ktoré sú k stavebnému konaniu potrebné," dodáva.

Podľa Pavla Širokého z OZ Za matku Zem a koordinátora programu Energia, na obidva zámery už prebehol proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) s kladným stanoviskom Ministerstva životného prostredia SR.

"Reaktory VVER 440/213 sú reaktory II. generácie sovietskych tlakovodných reaktorov skonštruovaných v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Nespĺňajú súčasné konštrukčné, technologické ani bezpečnostné požiadavky kladené na reaktory v krajinách západnej Európy," uviedol Široký.

Dodal, že zvyšovanie výkonu len využitím rezerv limitných parametrov bez akýchkoľvek zmien v zariadeniach primárnych okruhov elektrární "je neprípustné".

Výzvu mimovládnych organizácií (MVO) podporilo 37 organizácií z 15 krajín sveta. MVO vyzývajú generálneho riaditeľa MAAE, aby svojou autoritou vyvinul také aktivity, ktoré by okamžite zastavili práce na realizácii rizikových zámerov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy