Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Majiteľ prešovských Solivarov dal časť majetku podniku do dražby
Zdielať na
Ekonomika

Majiteľ prešovských Solivarov dal časť majetku podniku do dražby

Zdroj: TV JOJ

Solivary patria do okruhu spoločností, v ktorých chce 1. garantovaná predať svoje väčšinové akcionárske podiely.

Časť majetku prešovských Solivarov, ktoré kontroluje finančná skupina 1. garantovaná, pôjde do dražby. Návrh na exekučné konanie voči podniku podala práve 1. garantovaná, ktorá si takýmto spôsobom uplatňuje voči Solivarom pohľadávku vo výške zhruba 270 miliónov korún.

Podľa znaleckých posudkov má ponúkaný majetok prešovskej firmy hodnotu asi 220 miliónov Sk.

Solivary patria do okruhu spoločností, v ktorých chce 1. garantovaná predať svoje väčšinové akcionárske podiely. "Predaj Solivarov v súčasnosti nie je aktuálny, kým sa v podniku nestabilizuje situácia," povedal ČTK hovorca 1. garantovanej Ján Zach. V Solivaroch však už vyše roka prebieha proces ozdravenia podniku, dodal.

Podľa údajov zverejnených v Obchodnom vestníku má exekútor v dražbe, ktorá je naplánovaná na marec, ponúknuť na predaj vrty na ťažbu soli, pozemky, stavby a ďalšie hnuteľné veci vo vlastníctve Solivarov. Zach nekomentoval, akej veľkej časti majetku sa dražba dotkne. 1. garantovaná ovláda v Solivaroch približne 98 percent akcií. Podnik ročne vyprodukuje zhruba 100.000 ton soli, čo predstavuje asi tretinu slovenskej spotreby.

Prešovská spoločnosť okrem samotného závodu na výrobu soli a ostatných produktov vlastní tiež lukratívne soľné ložisko Zbudza pri Michalovciach. Ťažba v ňom sa dodnes nerozbehla napriek tomu, že v minulosti sa do prípravy investovali stovky miliónov korún. "Momentálne sa hľadajú možnosti financovania tohto ekonomicky náročného strategického projektu," dodal Zach.

Akcionári 1. garantovanej vlani v máji poverili predstavenstvo, aby pracovalo na predaji viacerých podnikov skupiny. 1. garantovaná už hľadá kupca väčšinového podielu v nováckej chemičke NCHZ. Koncom vlaňajška tiež vybrala poradcu pre predaj balíka akcií lyžiarskeho strediska Jasná Nízke Tatry. Obe spoločnosti chce 1. garantovaná predať ešte počas tohto roka.

V januári 1. garantovaná ponúkla na predaj zhruba 65-percentný podiel v spoločnosti Štúdio Koliba, ktorá je v konkurze. Spolu s akciami filmových ateliérov firma do ponuky zaradila aj pohľadávky voči Kolibe.

Najväčší balík akcií 1. garantovanej kontroluje zoskupenie okolo finančnej skupiny J&T. Aktíva 1. garantovanej sú s výnimkou Štúdia Koliba koncentrované v spoločnosti G1 Investment Limited so sídlom na Cypre. Menšiu časť akcií 1. garantovanej ovládala finančná skupina Penta, vlani sa ich však zbavila. Akcie 1. garantovanej vlastní tiež okolo 30.000 drobných akcionárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy