Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štyria páchatelia okradli štátny rozpočet o približne 55 mil.
Zdielať na
Ekonomika

Štyria páchatelia okradli štátny rozpočet o približne 55 mil.

Zdroj: TV JOJ

Žilinská polícia odhalila rozsiahly ekonomický podvod, v ktorom páchatelia okradli štátny rozpočet o približne 55 miliónov korún.

Žilinská polícia odhalila rozsiahly ekonomický podvod, v ktorom páchatelia okradli štátny rozpočet o približne 55 miliónov korún. Obvineniu zo zločinu subvenčného podvodu čelí 52-ročná žena z Turzovky a traja muži vo veku 45, 57 a 59 rokov z okresov Čadca, Kysucké Nové Mesto a Žilina.

Obvinení muži ako spoločníci a konatelia viacerých poľnohospodárskych firiem v rokoch 2001 - 2004 získali neoprávnene na základe nepravdivých údajov niekoľko desiatok miliónov korún z ministerstva pôdohospodárstva na rôzne dotácie. Obvinená žena zasa ako riaditeľka regionálnej pobočky a predsedníčka regionálnej komisie Ministerstva pôdohospodárstva SR v Čadci umožnila vyplatiť dotácie poľnohospodárskym subjektom, ktoré len čiastočne alebo vôbec nespĺňali kritéria pre dotácie.

Išlo o dotácie napríklad na pôdu, na hospodárske zvieratá, na investičnú výstavbu poľnohospodárskych objektov či poľnohospodárske mechanizmy. "Páchatelia vďaka bývalej riaditeľke doslova využili všetky možnosti na poberanie dotácií, aj keď na veľkú časť z nich nemali nárok," konštatoval žilinský krajský policajný šéf František Posluch.

Vyšetrovatelia teraz analyzujú množstvo písomných dokladov, ktoré zaistili v januári pri posledných domových prehliadkach. Pravdepodobne sa okruh páchateľov ešte zvýši a výška škody porastie. Všetkým štyrom obvineným hrozí trest odňatia slobody od päť do dvanásť rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy