Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SPP môže zarobiť miliardy na prebytočných emisných kvótach
Zdielať na
Ekonomika

SPP môže zarobiť miliardy na prebytočných emisných kvótach

Zdroj: Noël Lee/ilustračné

Predajom prebytočných povolení by SPP mohol získať miliardy korún. Ministerstvo ani SPP nechceli návrh bližšie komentovať

Dominantný predajca plynu Slovenský plynárenský priemysel (SPP) by mohol získať výrazne vyšší prídel kvót emisií skleníkových plynov, ako potrebuje. Podľa denníka Sme to predpokladá posledná zverejnená verzia návrhu rozdelenia kvót od ministerstva životného prostredia.

Predajom prebytočných povolení by SPP mohol získať miliardy korún. Ministerstvo ani SPP nechceli návrh bližšie komentovať.

Návrh Slovenska na rozdelenie emisných kvót priemyselným podnikom na najbližšie roky v súčasnosti leží na stole Európskej komisie (EK). Ministerstvo nechcelo zverejniť konečný návrh, ktorý do Bruselu poslalo. Podľa posledného dostupného materiálu však má SPP dostať možnosť vypustiť do ovzdušia zhruba o dva milióny ton viac škodlivín v porovnaní s jeho reálnou spotrebou.

Plynárne informáciu o chystanom výraznom navýšení prídelu emisií oxidu uhličitého (CO2) nechceli komentovať s tým, že ide o obchodné informácie. Podnik vypúšťa do ovzdušia emisie z kompresorových staníc pri preprave plynu.

EK pôvodne povolila Slovensku do roku 2012 vypustiť emisie na úrovni 30,9 milióna ton ročne, pričom krajina žiadala až 41,3 milióna ton. Vláda Roberta Fica komisiu zažalovala, neskôr však Brusel navýšil prídel o 1,7 milióna ton a kabinet žalobu stiahol. Pôvodné rozhodnutie EK napadol na súde aj košický oceliarsky koncern U. S. Steel, európske justičné orgány však jeho žalobu už skôr zamietli.
Štát v roku 2002 predal menšinový podiel v SPP strategickým investorom. Nemecký Ruhrgas a francúzsky Gaz de France zároveň získali v podniku manažérsku kontrolu, väčšina akcií plynární však zostala v rukách štátu. Ficova vláda nedávno dala prokuratúre preveriť proces privatizácie SPP, ktorá prebehla za bývalého kabinetu Mikuláša Dzurindu.

Zo ziskov plynární prúdia do štátnej kasy miliardy korún ročne. SPP od januára nezvyšoval ceny plynu pre domácnosti. Podnik v minulosti právne odčlenil do samostatných dcérskych spoločností distribúciu a prepravu plynu, ktorý prúdi z Ruska cez územie Slovenska ďalej do západnej Európy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy