Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Euro chce ľuďom priblížiť výstava v Slovenskom národnom múzeu
Zdielať na
Ekonomika

Euro chce ľuďom priblížiť výstava v Slovenskom národnom múzeu

Zdroj: SITA/Michal Burza

Návštevníkom ponúkne prehľad mincí jednotlivých štátov eurozóny a bankoviek aj ďalšie podrobnosti o vzniku európskej hospodárskej a menovej únie

Novú menu euro, ktorú chce Slovensko zaviesť od januára budúceho roka, chce ľuďom bližšie predstaviť výstava Euro, naša mena v Slovenskom národnom múzeu.

Návštevníkom ponúkne okrem prehľadu mincí jednotlivých štátov eurozóny a bankoviek aj ďalšie podrobnosti o vzniku európskej hospodárskej a menovej únie alebo poukáže na výhody prijatia eura pre ekonomiku či ľudí.

Výstava je multimediálna a okrem informačných panelov sa záujemcovia dozvedia podrobnosti aj z kvízov a počítačových hier na dotykových obrazovkách. V prvom štvrťroku tohto roka sa má začať aj oficiálna kampaň vlády a centrálnej banky, ktorá by mala gradovať v druhom polroku. Slovensko sa totiž len v polovici roka dozvie, či dostane od európskych inštitúcií pozvánku do eurozóny.

Prehliadka, ktorú už videli návštevníci v Belgicku, na Malte a Cypre, potrvá v Bratislave do 7. februára, odkiaľ sa presunie do Košíc. "Akcie budú gradovať tak, aby sa celý proces priblížil občanovi," poznamenal guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko.

Podľa ministra financií Jána Počiatka by mala kampaň pred zavedením nového platidla znížiť obavy ľudí napríklad zo zdražovania. "Skúsenosti z iných krajín ukazujú, že v podstate najväčším problémom sa ukazuje vnímaná inflácia," povedal minister novinárom na otvorení výstavy.

Decembrový prieskum agentúry Focus ukázal, že pribudlo Slovákov, ktorí sa ku vstupu do eurozóny stavajú odmietavo. V poslednom čase sa tiež objavili názory niektorých politikov či ekonómov, podľa ktorých by krajina mala s prijatím eura počkať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy