Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
PMÚ pokutoval svetové strojárske koncerny
Zdielať na
Ekonomika

PMÚ pokutoval svetové strojárske koncerny

Zdroj: TV JOJ

Dotknuté spoločnosti zo západnej Európy a Japonska údajne v minulosti uzavreli dohodu, ktorou obmedzili konkurenciu na trhu.

Protimonopolný úrad (PMÚ) udelil 16 svetovým strojárskym koncernom pokutu spolu 350 miliónov korún. Dotknuté spoločnosti zo západnej Európy a Japonska údajne v minulosti uzatvorili dohodu, ktorou obmedzili konkurenciu na trhu. Voči rozhodnutiu úradu sa firmy môžu odvolať. Prípad už riešila Európska komisia, pokuty vinníkom vyrubili tiež v susednom Česku.

Výrobcovia takzvaných plynom izolovaných spínacích zariadení, ktoré sa inštalujú do energetických rozvodových staníc, mali uzatvoriť kartelovú dohodu ešte v roku 1988. "Cieľom bolo určovanie cien predmetných zariadení, rozdelenie svetových trhov a koordinovaný postup v procese verejného obstarávania," uviedol v tlačovom vyhlásení PMÚ.

Spoločnosti z holdingov Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric, Toshiba a Nuova Magrini sa asi 16 rokov od roku 1988 takmer po celom svete údajne dohadovali na ponúkaných cenách v tendroch, aby si vždy niektorá z nich zákazku zaistila.

Prípad vlani posúdila aj Európska komisia, jej rozhodnutie sa však vzťahovalo len na 15 starých členských krajín. O prešetrenie veci požiadal jeden z účastníkov dohody, švajčiarska spoločnosť ABB. Previnilec sa k porušeniu zákona priznal a poskytol usvedčujúce informácie a podklady. PMÚ mu preto sankciu odpustil v rámci takzvaného leniency programu, ktorý umožňuje využiť miernejší režim pri udeľovaní pokút.

Podniky už za rovnakú dohodu pokutovali tiež v susednom Česku. Miliardovú sankciu zaplatili, zároveň však vlani na jeseň napadli rozhodnutie tamojšieho antimonopolného úradu na súde.

Zdielať na

Najčítanejšie správy