Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
1.garantovaná ponúkla väčšinový podiel v Štúdiu Koliba
Zdielať na
Ekonomika

1.garantovaná ponúkla väčšinový podiel v Štúdiu Koliba

Nového vlastníka by 1.garantovaná mala vybrať do 8. februára.

Finančná skupina 1.garantovaná ponúkla na predaj zhruba 65-percentný podiel v spoločnosti Štúdio Koliba, ktoré je v konkurze. Spolu s akciami filmových ateliérov firma do ponuky zaradila aj pohľadávky voči Kolibe.

ČTK to potvrdil hovorca skupiny Ján Zach. V minulosti 1.garantovaná odhadla hodnotu podielu spolu s pohľadávkami na minimálne 800 miliónov korún.

V minulosti bola Koliba továrňou na pôvodnú slovenskú filmovú tvorbu, akousi obdobou pražského Barrandova. Po privatizácii sa však dostali do konkurzu. Menšinový podiel v Kolibe získala spoločnosť MMM, ktorú vlastnia deti predsedu vládnej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

"Súťaž sme vypísali vo štvrtok, súčasťou balíka je desať pohľadávok," povedal ČTK Zach. Nového vlastníka by 1.garantovaná mala vybrať do 8. februára. Nevedel povedať, či svoje podiely v Štúdiu Koliba plánujú predať aj ďalší akcionári.

Štúdio Koliba podľa dostupných informácií vlastní 92.240 metrov štvorcových v lukratívnej bratislavskej časti Vinohrady. V areáli v súčasnosti sídli aj súkromná televízia Joj.

Ateliéry sprivatizovala za vlády HZDS, SNS a ZRS v 90. rokoch spoločnosť Štúdio Koliba, ktorá ich podľa odborníkov priviedla ku krachu. Po odchode Mečiara z kresla premiéra vyšlo v máji 2000 najavo, že spolumajiteľom štúdia bola jeho dcéra Magdaléna.

V dozornej rade štúdia podľa obchodného registra dodnes figuruje Mečiarov syn Vladimír. V minulosti v predstavenstve spoločnosti sedel aj súčasný štátny tajomník ministerstva výstavby Martin Glváč (Smer-SD).

Akcionári 1. garantovanej, medzi ktorými má rozhodujúce slovo finančná skupina J&T, sa rozhodli rozpredať svoje podiely vlani. Podľa Zacha o väčšinový podiel v Nováckych chemických závodoch v polovici decembra prejavilo záujem 21 záujemcov, ponuky predložili siedmi.

Koncom minulého roka tiež vybrali poradcu pre predaj väčšinového balíka v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry. V budúcnosti sa chystajú predať aj akcie v prešovských Solivaroch, podnik však predtým chcú podľa Zacha konsolidovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy