Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stavať diaľnice za súkromné peniaze chcú aj slovenské firmy
Zdielať na
Ekonomika

Stavať diaľnice za súkromné peniaze chcú aj slovenské firmy

Zdroj: SITA/ilustračné

Medzi záujemcami o výstavbu viacerých úsekov diaľnice D1 za súkromné peniaze sú aj veľké slovenské stavebné firmy.

Medzi záujemcami o výstavbu viacerých úsekov diaľnice D1 za súkromné peniaze sú aj veľké slovenské stavebné firmy.

Zoznam uchádzačov v projektoch takzvaného súkromno-verejného partnerstva (PPP) dnes zverejnilo ministerstvo dopravy, ktoré v tendri obdržalo šesť ponúk.
Spoločnosti Doprastav a Váhostav-SK sa pri podaní ponuky spojili s francúzskymi firmami Bouygues Travaux Publics a Colas, maďarskou Intertoll-Europe a portugalskou Mota-Engil.

Švédsky koncern Skanska, ktorý má na Slovensku tiež dcérske spoločnosti, sa v tendri spojil s francúzskou Vinci Concessions. Do súťaže sa prihlásilo aj konzorcium na čele s nemeckým koncernom Hochtief, ku ktorému sa pridali rakúske firmy Alpine Bau a Western Carpathians Motorway Investors Company.

Ďalšími rakúskymi uchádzačmi sú Strabag a Porr Solutions Immobillen, ktoré sa spojili s austrálskou spoločnosťou Macquarie Capital Group. Samostatnú ponuku podali španielska spoločnosť Obrascón Huarte Laín a francúzska Eiffage Travaux Publics.

"Ustanovená jedenásťčlenná komisia v súčasnosti skúma, či jednotliví záujemcovia spĺňajú podmienky účasti v tendri podľa oznámenia," uviedlo ministerstvo dopravy.

Vláda premiéra Roberta Fica si od PPP projektov sľubuje urýchlenie výstavby celkovo viac ako 150 kilometrov diaľničných úsekov a rýchlostných ciest. V druhej polovici decembra štát vyhlásil aj druhý tender na výstavbu viacerých úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

Kabinet sa však ešte definitívne nerozhodol, či sa pustí do výstavby prostredníctvom PPP projektov a v akom rozsahu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy