Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sporitelia už začali žiadať o odchod z druhého penzijného piliera
Zdielať na
Ekonomika

Sporitelia už začali žiadať o odchod z druhého penzijného piliera

Zdroj: swperman

Prví sporitelia na penziu v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) už požiadali o vystúpenie z druhého penzijného piliera.

Prví sporitelia na penziu v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) už požiadali o vystúpenie z druhého penzijného piliera.

Informovala o tom dnes Sociálna poisťovňa, ktorá spravuje priebežný systém dôchodkového zabezpečenia. Počet záujemcov o ukončenie sporenia na súkromnom účte v DSS, ktoré majú vyše 1,5 milióna klientov, poisťovňa zatiaľ nespresnila.

Dočasné otvorenie druhého piliera na šesť mesiacov presadila vláda Roberta Fica koncom vlaňajška. Od januára sa tak Slováci môžu rozhodnúť pre ukončenie sporenia v DSS, ich našetrené peniaze však prejdú na účet Sociálnej poisťovne. Do druhého piliera, naopak, tiež môžu vstúpiť ľudia, ktorí sa v minulosti do neho nezapojili.

"Na pobočky už chodia sporitelia, ktorí chcú vystúpiť (z druhého piliera)," povedala ČTK Magdaléna Sedláčková z tlačového oddelenia Sociálnej poisťovne. Údaje o počte ľudí, ktorí od začiatku roka prejavili záujem o ukončenie sporenia v DSS, by ústredie poisťovne mohlo mať zhruba o dva týždne, dodala.

Klienti DSS si odkladajú časť povinných odvodov na vlastný účet. Po odchode na dôchodok tak budú dostávať penziu z nasporených peňazí a zo Sociálnej poisťovne. Umožnila to reforma, ktorou minulá vláda chcela vyriešiť deficit dôchodkového systému.

Súčasný kabinet však presadil zmeny, ktoré majú zlepšiť hospodárenie štátom ovládanej Sociálnej poisťovne. Možnosť vystúpiť z druhého piliera ponúkla vraj najmä kvôli ľuďom, pre ktorých je toto sporenie nevýhodné. Ministerstvo práce pri príprave zmien nepočítalo s tým, že druhý pilier opustí značný počet sporiteľov. Úrad predpokladal, že pre návrat do priebežného dôchodkového systému sa rozhodne okolo 30.000 ľudí.

Zmeny v penzijnej reforme napadli opoziční poslanci v decembri na Ústavnom súde. Za protiústavné označili predĺženie minimálnej doby platenia odvodov na 15 rokov z predchádzajúcich desiatich, aby občan mohol poberať starobný dôchodok.

Novele zákona o sociálnom poistení vyčítali tiež to, že invalidi, za ktorých odvody platil do konca minulého roka štát, si už nemôžu sporiť na penziu v druhom dôchodkovom pilieri.

Zdielať na

Najčítanejšie správy