Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko pred Vianocami zachvátila nákupná horúčka
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko pred Vianocami zachvátila nákupná horúčka

Zdroj: TV JOJ

Vianoce už nie sú iba chvíľami oddychu, ale aj hlbokého načretia do vreciek. To už dlhšie obdobie platí i pre Slovensko. Čoraz väčší vplyv reklamy, rastúca ekonomika, ale i dostupnosť úverov mali pred tohtoročnými Vianocami za následok nekonečné rady v obchodoch.

Vianoce už nie sú iba chvíľami oddychu, ale aj hlbokého načretia do vreciek. To už dlhšie obdobie platí i pre Slovensko. Čoraz väčší vplyv reklamy,  rastúca ekonomika, ale i dostupnosť úverov mali pred tohtoročnými Vianocami za následok nekonečné rady v obchodoch.

Že je tomu tak, sa mohol každý presvedčiť na vlastné oči. Dokazujú to však aj oficiálne čísla Národnej banky Slovenskej republiky. Podľa jej údajov si Slováci vo forme spotrebiteľských úverov už niekoľko týždňov pred Vianocami požičali vyše17 miliárd korún. Navyše, odborníci očakávajú, že toto číslo nie je konečné a do konca roku ešte podstatne stúpne.

Nákupné šialenstvo v predvianočnom období priznáva i Mária, ktorá už dlhé roky pracuje v známej sieti hypermarketov. „Ľudia sa už niekoľko týždňov pred sviatkami doslova hrnuli do obchodu. Kupovali pritom čokoľvek. Nielen pečivo, mäso a mäsové výrobky, ale i špičkovú kozmetiku, oblečenie a vo veľkej obľube bolo aj exotické ovocie.“

Nákupná horúčka zachvacuje ľudí pred sviatkami stále viac, a zdá sa, že vždy začína o čosi skôr, než tomu bolo v predošlom roku.

Predajca elektroniky Peter Juhas to potvrdzuje. „Ľudia  k nám začali prichádzať s ich vianočnými túžbami včaššie, než tomu bolo kedysi. Nápor bol dokonca citeľný už v polovici októbra“. Juhas upozorňuje, že oproti iným mesiacom ich v predvianočnom období navštívilo až trojnásobne viac zákazníkov.

Navyše, zdá sa, že začíname byť čoraz náročnejší. „V poslednom období zaznamenávame nárast požiadaviek po veľmi drahej a kvalitnej elektronike. Dokonca sa u nás najlepšie predávajú LCD a plazmové televízory a to nezriedka i tie, ktoré sú určené pre skutočných fajnšmekerov, “ dodal Juhas.

Slováci však predvianočné nákupy nefinancujú iba zo svojho. Pre naplnenie ich nákupných chúťok stále častejšie siahajú po úveroch. Nevyužívajú pritom iba klasické spotrebiteľské pôžičky, ale aj rôzne splátkové systémy. Tých je už na domácom trhu neúrekom.

Medzi najobľúbenejšie patria napríklad Cetelem, Triangel, Home Credit či Quatro. S využitím týchto nástrojov môže človek získať tovar prakticky ihneď po zaplatení aktivačného  poplatku. Vianočné darčeky tak zákazník spláca často až niekoľko mesiacov po zakúpení tovaru. Navyše, platba sa dá rozložiť na viacero mesiacov až rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy