Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prokuratúra odmietla sťažnosť ministra na poisťovne
Zdielať na
Ekonomika

Prokuratúra odmietla sťažnosť ministra na poisťovne

Zdroj: zdravie.sk

Súkromné zdravotné poisťovne minister Ivan Valentovič obvinil, že šírili poplašné správy.

Prokuratúra odmietla sťažnosť ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča, ktorý v septembri obvinil súkromné zdravotné poisťovne, že šírili poplašné správy. Minister sa sťažoval proti reklamnej kampani poisťovní Za zdravšie zdravotníctvo. Už skôr zamietla sťažnosť ministerstva aj Rada pre reklamu, podľa ktorej kampaň neporušila reklamnú etiku.

Poisťovne kampaňou reagovali na snahy ministerstva sprísniť pravidlá ich hospodárenia. Okrem iného v nej tvrdili, že slovenské zdravotníctvo sa pripravovanými opatreniami dostalo do ohrozenia.

Valentovič však oponoval, že zákon, ktorý pripravilo jeho ministerstvo, naopak nemocniciam či lekárom pomôže. Prostredníctvom prísnejších pravidiel hospodárenia poisťovní už totiž prípadný zisk nebudú môcť použiť podľa vlastných predstáv, ale len na úhradu nákladov za liečbu, tvrdil minister.

Parlament napokon ministrov návrh podporil. Zástupcovia súkromných poisťovní to však považovali za porušenie podmienok, v akých začali v slovenskom zdravotníctve pôsobiť. Poisťovňa Dôvera krátko po schválení zákona vyhlásila, že bude žiadať od štátu odškodné vo výške 15 miliárd korún.

Na Slovensku pôsobí šesť zdravotných poisťovní, z nich štyri sú súkromné. V budúcom roku by poisťovne mali hospodáriť asi so 100 miliardami korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy