Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Benzín nezdražie
Zdielať na
Ekonomika

Benzín nezdražie

Zdroj: Lucas/ilustračné

Vláda nakúpila núdzové zásoby ropy na rok 2008.

Ministerstvo financií už poskytlo na nákup núdzových zásob ropy, ktoré štát musí vlastniť do konca roka 2008, zhruba miliardu korún. Po rokovaní vlády to dnes povedal premiér Robert Fico.

Motoristom tak už nehrozí, že by sa pre výber poplatkov na tento účel alebo prípadné zvýšenie spotrebných daní jednorazovo zdvihli ceny palív na čerpacích staniciach. Zavedenie poplatku pôvodne navrhla Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR), ktorá má na starosti núdzové zásoby.

"Vyhýbame sa akýmkoľvek situáciám, kde by bolo treba zvyšovať ceny," vyhlásil Fico. Pre túto vládu je cesta zvyšovania spotrebných daní alebo zavádzania poplatkov cudzia, dodal.

Kabinet vypustil z dnešného rokovania materiál, v ktorom správa rezerv navrhovala zaviesť finančný príspevok pre predajcov pohonných látok. Predpokladalo sa pritom, že tí si navrhnuté sadzby započítajú aj do konečných cien motorových palív a vykurovacích olejov. Hrozilo tak napríklad, že liter benzínu na čerpacích staniciach by zdražel jednorazovo o 50 halierov.

Správa rezerv totiž potrebovala pokryť chýbajúce peniaze pre splnenie záväzku, podľa ktorého Slovensko musí do roku 2008 ako členský štát EÚ dobudovať ropné zásoby na úroveň 90 dní. "Na rok 2008 sme to vyriešili komplet, (...) nákup sa urobil ešte v tomto roku," poznamenal premiér. Slovensko by teda už v súčasnosti malo plniť povinný trojmesačný limit.

Vláda však zatiaľ nemá jasno, z akých zdrojov bude štát financovať nákup a skladovanie núdzových ropných zásob v ďalších rokoch. "Rok 2009 budeme riešiť v priebehu roka 2008," poznamenal Fico, pričom spomenul zisky bánk a monopolov. "Tam sú obrovské zdroje a na tie sa bude treba v krátkom čase aj sústrediť," doplnil.

Podľa odhadov SŠHR bude Slovensko musieť na budúci rok disponovať núdzovými zásobami 350.000 ton ropy a 350.000 metrov kubických ropných produktov. Očakávaný nárast spotreby by sa mal potom odraziť aj na zvyšovaní zásob ropy, napríklad pre rok 2012 ich správa predpokladá na úrovni 516.000 ton ropy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy