Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemci nechcú euro, ale marku
Zdielať na
Ekonomika

Nemci nechcú euro, ale marku

Zdroj: Salvatore Capalbi

Prieskumy ukazujú, že oproti roku 2004 sa počet občanov Nemecka nespokojných s eurom neustále zvyšuje.

Viac než 60 percent Nemcov nie je spokojných s eurom a najradšej by sa vrátilo späť k marke. Ukázal to prieskum, ktorého výsledky zverejnil finančný ústav Dresdner Bank. Euro je v obehu šesť rokov a na jeho zavedenie sa chystá aj Česká republika a Slovensko.

V prieskume odpovedalo asi 1300 občanov, ktorí sú oprávnení voliť. Za návrat k nemeckej marke hovorilo 61,6 percenta opýtaných, zatiaľ čo v podobnom prieskume, ktorý sa konal približne pred troma rokmi, chcelo marku späť 54,3 percenta respondentov.

Banka, ktorej vlastníkom je nemecký poisťovací ústav Allianz, si nechala oba prieskumy vypracovať v agentúre Forschungsgruppe Wahlen (FGW). Mnoho Nemcov si zavedenie eura spája najmä s vyššími cenami a euru sa v Nemecku preto s obľubou hovorí "Teuro", podľa nemeckého slova "teuer" (drahý).

Medzi ženami je odporcov eura ešte viac, než je priemer. Marku by totiž chcelo späť 71,2 percenta opýtaných žien, čo je o 12 percentných bodov viac než pred troma rokmi. Prieskum tiež ukázal, že traja zo štyroch Nemcov ceny uvádzané v eurách stále automaticky v hlave prepočítavajú na marky. Proti prieskumu z roku 2004 sa tak v tejto oblasti nezmenilo takmer nič.

S eurom je spokojných 36,3 percenta opýtaných, zatiaľ čo v minulom prieskume to bolo 42,6 percenta. Euro neprekáža najmä mladším občanom a ľuďom s vyšším vzdelaním. Politici ale euro podporujú a zdôrazňujú aj nezávislosťou Európskej centrálnej banky (ECB). Tá sídli vo Frankfurte a určuje menovú politiku pre celú eurozónu.

Nemecká marka si v druhej polovici minulého storočia vydobyla značné renomé a bola najstabilnejšou menou v kontinentálnej Európe. Konkuroval jej švajčiarsky frank a v rámci celej Európy ešte britská libra.

V Českej republike a na Slovensku je postoj k euru priaznivejší. Z prieskumu Eurobarometer na konci novembra vyplynulo, že zavedenie eura pozitívne vníma 42 percent Čechov a 55 percent Slovákov. Takmer polovica Čechov, konkrétne 48 percent, má ale k nástupu eura negatívny vzťah, zatiaľ čo takých Slovákov je 39 percent.

Slovenská vláda chce zaviesť euro od roku 2009, v Českej republike sa eurom zrejme nebude platiť skôr než v roku 2012.

Zdielať na

Najčítanejšie správy