Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Americké autobusy Blue Bird sa v Košiciach nebudú vyrábať
Zdielať na
Ekonomika

Americké autobusy Blue Bird sa v Košiciach nebudú vyrábať

Zdroj: bluebird.com

Projekt zastavil konateľ spoločnosti Tradex International Company Lou Babjak, ktorý rokoval s košickou radnicou o vytvorení spoločného podniku.

Americké autobusy Blue Bird sa v Košiciach vyrábať nebudú. Projekt zastavil konateľ spoločnosti Tradex International Company Lou Babjak, ktorý rokoval s košickou radnicou o vytvorení spoločného podniku, povedala ČTK hovorkyňa magistrátu mesta Jana Geročová.

Projekt ešte v auguste neschválili mestskí poslanci. Nepáčilo sa im, že mesto by časť vyrobených autobusov malo odobrať.

"Dostali sme od pána Babjaka stručné oznámenie, že v rokovaní nebude pokračovať," povedala Geročová. Babjak dôvody odstúpenia podľa Geročovej nevysvetlil. Mesto sa podľa denníka Korzár neplánuje ďalej projektom zaoberať.
Firma Blue Bird je známa výrobou žltých školských autobusov, ktoré jazdia napríklad v Spojených štátoch. Spoločnosť pôvodne navrhla mestu založenie spoločného podniku prostredníctvom firmy Tradex, v ktorom by spočiatku montovali známe americké autobusy.

Mesto malo podľa pôvodného memoranda vytvoriť podmienky na výrobné a montážne haly, ako aj dodať zaškolených pracovníkov mestského dopravného podniku. Zároveň sa malo stať odberateľom časti vyrobených autobusov.

Investícia mala postupne dosiahnuť 50 miliónov dolárov (približne 1,125 mld. Sk), v závode malo pracovať 1000 zamestnancov. S podobnými ponukami však Babjak pred časom neuspel ani v iných slovenských mestách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy