Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pečenie na Vianoce ešte odložte, ušetríte
Zdielať na
Ekonomika

Pečenie na Vianoce ešte odložte, ušetríte

Zdroj: TV JOJ

Obchodníci dobre vedia kedy pečiete, preto zvyšujú ceny. Ak počkáte ešte týždeň, môžete dosť ušetriť.

Základné potraviny v posledných týždňoch prudko zdraželi a bude to pokračovať. Nielen mlieko, či maslo, ale aj orechy, med, či figy oproti letu stoja výrazne viac.

Pritom práve toto sú potraviny, ktoré by na Vianoce nemali chýbať ani v jednej domácnosti. Zdá sa,  že to vedia aj obchodníci a ceny pred Vianocami upravujú doslova každý týždeň.

Kým v lete sme za balenie fíg zaplatili len 35 korún, dnes stoja aj 65 korún. Zvýšenie cien sa však netýka len fíg, ale všetkých sušených plodov. Obchodné raťazce mávajú s cenami podľa štatistík. Presne vedia, kedy idete nakupovať suroviny na pečenie a kedy sušené ovocie.

Preto sú teraz ceny vyššie ako pred pár týždňami. Zo skúseností sa oplatí takéto potraviny nakupovať až približne týždeň pred Vianocami, vtedy už po nich nie je taký dopyt.

"Na Slovensku je ešte stále tradícia pečenia, tento týždeň je presne tým, kedy je po týchto produktoch obrovský dopyt, na budúci týždeň už taký dopyt nebude, my to vieme," povedala Oľga Hrnčárová, hovorkyňa hypermarketu.

"My zaznamenávame rast cien u sušených plodov, je to spôsobené nedostatočnou úrodou a následným nedostatkom na trhu," povedala hovorkyňa jedného zo supermarketov.

Orechy, arašidy, či mak sú oveľa drahšie. A teda nie je to len úrodou. Obchodníci na základe vypracovaných štatistík presne vedia, kedy ceny zdvihnúť môžu. Preto si možno niektoré vianočné dobroty doprajeme až po sviatkoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy