Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Elektrina pre podniky zdražie o desiatky percent
Zdielať na
Ekonomika

Elektrina pre podniky zdražie o desiatky percent

Zdroj: melyviz

Ceny elektriny pre slovenské podniky môžu stúpnuť až o 41 percent. Tvrdí to organizácia Klub 500.

Ceny elektriny pre slovenské podniky môžu na budúci rok stúpnuť až o 41 percent. Tvrdí to organizácia Klub 500, ktorý združuje spoločnosti s viac ako 500 zamestnancami.

Takýto nárast podľa neho presadzuje spoločnosť Slovenské elektrárne za cenu len minimálneho zdraženia elektriny pre domácnosti. Klub preto požiada Európsku komisiu o preskúmanie tvorby cien na Slovensku.

"Navrhované cenové nárasty v ponukách Slovenských elektrární a distribučných spoločností sú podľa informácií z priemyselných podnikov v rozmedzí 25 až 41 percent. Dochádza ku krížovým dotáciám medzi jednotlivými skupinami odberateľov," upozornil výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor v tlačovej správe.

Zároveň pripomenul, že ceny elektriny pre domácnosti na Slovensku už druhý rok nerastú, alebo sa zvyšujú len minimálne, podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví od januára stúpnu v priemere o 2,86 percenta. Ceny pre priemysel naopak údajne stúpajú o desiatky percent.

"Vláda by mala zabrániť praktikám, ktoré poškodzujú podnikateľské prostredie a ekonomiku na Slovensku. Veď cena elektriny na Slovensku je už v súčasnosti pre veľkých priemyselných odberateľov štvrtá najvyššia v EÚ," tvrdil Gregor.

Zdielať na

Najčítanejšie správy