Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľkým firmám pod Tatrami chýbajú pracovníci
Zdielať na
Ekonomika

Veľkým firmám pod Tatrami chýbajú pracovníci

Zdroj: www.chemostav.sk

Najčastejšie ide o zváračov, elektrotechnických zamestnancov či ľudí v oblasti strojárstva.

Trojici najväčších zamestnávateľov pod Tatrami chýbajú pracovníci. Najčastejšie ide o zváračov, elektrotechnických zamestnancov či ľudí v oblasti strojárstva. ČTK to povedali zástupcovia jednotlivých spoločností.

"Akútne nám chýba približne 100 pracovníkov, ktorých by sme potrebovali okamžite,"uviedla Denisa Šerfelová z Tatravagónky Poprad. Firme chýbajú najmä zvárači. Priemerný plat robotníka je v spoločnosti podľa Šerfelovej vyše 21.000 korún, zvárači si môžu zarobiť až 50.000 korún. Napriek tomu ich podnik nedokáže na Slovensku nájsť.

Tatravagónka Poprad zamestnáva približne 1700 ľudí. Podľa Šerfelovej ľudia väčšinou odchádzajú za prácou do Česka alebo ďalej do západnej Európy.

Najväčším zamestnávateľom pod Tatrami je spoločnosť Chemosvit, ktorá dáva prácu 2700 ľuďom. "Hľadáme strojárov, ale aj zváračov," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Michal Ľach. V regióne kvalifikovaní ľudia podľa Ľacha chýbajú aj pre rozpad učňovského školstva.

Nedostatok pracovníkov pociťuje aj výrobca práčok Whirlpool Slovakia, ktorý v popradskom závode zamestnáva 1400 ľudí. "Chýbajú nám kvalifikovaní pracovníci do elektrotechnickej výroby, ale aj technológovia a vývojári," poznamenala za spoločnosť Alžbeta Václavová.

Nových zamestnancov spoločnosť podľa Václavovej nevie nájsť aj pre nízku mieru nezamestnanosti v regióne. Tá v októbri v okrese Poprad klesla pod sedem percent, medzi nezamestnanými sú tak najmä ľudia dlhodobo bez práce.

Whirlpool nedostatok pracovníkov čiastočne riešil spoluprácou so spoločnosťou Embraco, ktorá sídli v Spišskej Novej Vsi. Počas sezónnych výkyvov si obe spoločnosti zamestnancov vymieňali.

Zdielať na

Najčítanejšie správy