Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nechcú spojiť slovenské a české železničné Cargo
Zdielať na
Ekonomika

Nechcú spojiť slovenské a české železničné Cargo

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Predseda strany Vladimír Mečiar dnes povedal, že s odmietavým stanoviskom k fúzii súhlasil aj Smer-SD premiéra Roberta Fica.

Vládna ĽS-HZDS nesúhlasí s plánom na spojenie nákladnej železničnej spoločnosti ZSSK Cargo so sesterskou českou spoločnosťou ČD Cargo.

Predseda strany Vladimír Mečiar dnes povedal, že s odmietavým stanoviskom k fúzii súhlasil aj Smer-SD premiéra Roberta Fica. Ten zatiaľ dohodu proti spojeniu Carga nepotvrdil, informáciu doposiaľ nekomentovalo ani ministerstvo dopravy.
"Odporúčanie bolo jednoznačné, aby Cargo do Českej republiky neodchádzalo. Bolo to odporúčanie naše, ale aj dohoda so Smerom," povedal Mečiar na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej hovoril o dohodách jeho strany so Smerom.

Podľa Mečiara by po spojení dopravcov hrozilo, že Slovensko by po prípadnom predaji spoločného podniku s českou majetkovou väčšinou ďalšiemu vlastníkovi prišlo o ekonomicky výhodný podnik.

"Česká republika predpokladá predaj svojho podielu Carga. Ak by Slovenská republika na Českú republiku preniesla svoj podiel, tak ČR vlastne predá slovenský podiel inému užívateľovi a nie je záujmom tohto štátu, aby Cargo prestalo byť štátne," doplnil Mečiar.

V prípade spojenia českého a slovenského Carga by pred liberalizáciou európskeho železničného trhu vznikol jeden z najväčších nákladných železničných dopravcov v Európe. Ministerstvo dopravy, ktoré vedie člen Smeru Ľubomír Vážny, podľa posledných vyjadrení považovalo slovensko-český podnik za jednu z možností.

Ďalšími variantmi bolo samostatné podnikanie ZSSK Cargo alebo vznik spoločného podniku so zahraničným investorom, v ktorom by bol štát väčšinovým vlastníkom. Bývalá vláda Mikuláša Dzurinda rozbehla privatizáciu Carga, pre predčasné voľby sa však tender neskončil. Ficova vláda sa po vlaňajšom nástupe do úradu zaviazala, že nebude privatizovať štátny majetok.

Česká spoločnosť ČD Cargo vznikne od 1. decembra oddelením od materskej spoločnosti České dráhy. Vláda premiéra Mirka Topolánka sa mala v stredu dohodnúť, či začne so slovenskou stranou o fúzii Carga rokovať, rozhodnutie však odložila.

Zdielať na

Najčítanejšie správy