Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament schválil základný zákon o zavedení eura
Zdielať na
Ekonomika

Parlament schválil základný zákon o zavedení eura

Zdroj: TV JOJ

Právna norma vytvára predpoklady na zmeny viacerých ďalších predpisov, ktoré krajina musí v súvislosti s plánovaným zavedením eura prijať.

Parlament dnes schválil základný zákon o zavedení eura, ktorý by mal upravovať prechod Slovenska na jednotnú európsku menu.

Právna norma vytvára predpoklady na zmeny viacerých ďalších predpisov, ktoré krajina musí v súvislosti s plánovaným zavedením eura prijať. Slovensko chce prevziať euro od januára 2009, o vstupe krajiny do eurozóny by mali európske inštitúcie rozhodnúť zhruba v polovici budúceho roka.

Zákon bude účinný od začiatku budúceho roka, predtým ho však ešte musí podpísať prezident. Prijatá norma napríklad ustanovuje pravidlá spoločného hotovostného obehu koruny a eura, povinného dvojitého oceňovania tovarov a služieb a výmeny korún za jednotnú európsku menu.

Euro by sa malo stať zákonným platidlom na Slovensku od 1. januára 2009. Výmenný kurz, ktorým sa budú prepočítavať všetky korunové položky na eurá, by mal byť známy zhruba v polovici roka 2008. Najneskôr 30 dní od jeho stanovenia budú musieť obchodníci uvádzať svoje ceny v korunách aj v eurách, dvojité oceňovanie potrvá ešte rok po zavedení eura.

Slovensko podľa ekonómov s najväčšou pravdepodobnosťou splní kritériá na zavedenie eura, ako je napríklad udržanie nízkej inflácie či štátneho dlhu. Niektorí analytici upozorňovali, že krajina by mohla mať problémy s dlhodobým udržaním eurokritérií. Premiér Robert Fico nedávno vyhlásil, že krajina dodrží vybrané ekonomické kritériá aj po 1. januári 2009.

Korunami aj eurami v hotovosti budú môcť občania v prípade zavedenia eura platiť v obchodoch prvých 16 dní roka 2009, obchodníci im však budú môcť vydávať už len eurá. Bezhotovostné platby budú možné od prvého januárového dňa iba v eurách.

Prechod na euro na prelome rokov 2008 a 2009 na niekoľko hodín sťaží prístup ľudí k peniazom, pretože banky vyradia na určitý čas z prevádzky bankomaty, platobné terminály a služby elektronického bankovníctva pre zmenu ich nastavenia. Občania by mali byť o praktických detailoch prechodu na euro informovaní aj prostredníctvom kampane, ktorá sa má na objednávku vlády spustiť od januára.

Zdielať na

Najčítanejšie správy