Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rast cien výrobcov sa v októbri zrýchlil na 1,8 percent
Zdielať na
Ekonomika

Rast cien výrobcov sa v októbri zrýchlil na 1,8 percent

Zdroj: TV JOJ

V samotnom októbri ceny v priemysle vzrástli o 0,3 percenta, zatiaľ čo v septembri sa zvýšili medzimesačne o pol percenta.

Medziročný rast cien priemyselných výrobcov sa v októbri zrýchlil na 1,8 percenta. V septembri výrobné ceny v porovnaní s vlaňajškom stúpli o 1,6 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

V samotnom októbri ceny v priemysle vzrástli o 0,3 percenta, zatiaľ čo v septembri sa zvýšili medzimesačne o pol percenta. Ceny elektriny, plynu, pary a teplej vody spomalili tempo rastu na 3,5 percenta zo septembrových 4,1 percenta. Nerastné suroviny zlacneli o 4,8 percenta.

Bez započítania nerastných surovín a energetiky stúpli výrobné ceny v priemysle ku koncu desiateho mesiaca medziročne o 0,8 percenta. V závere tretieho štvrťroka sa znížili o 0,1 percenta. Ceny rafinérskych ropných produktov boli v októbri o 2,7 percenta vyššie ako vlani, zatiaľ čo v deviatom mesiaci medziročne klesli o 7,8 percenta.

Ceny výrobcov Štatistický úrad zisťuje bez dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní. Tempo medziročného rastu cien stavebných prác sa v októbri mierne spomalilo na 3,4 percenta zo septembrových 3,6 percenta. Ceny poľnohospodárskych výrobkov stúpli o 13,7 percenta po septembrovom náraste o 11 percent.

Zdielať na

Najčítanejšie správy