Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jaklovce získali nemeckého investora
Zdielať na
Ekonomika

Jaklovce získali nemeckého investora

Zdroj: www.trasy1.kvalitne.cz

Do priemyselného parku pri Jaklovciach na východnom Slovensku má záujem investovať nemecká spoločnosť Kubbe.

Do priemyselného parku pri Jaklovciach na východnom Slovensku má záujem investovať nemecká spoločnosť Kubbe. Firma dodáva plechy pre letecký priemysel, výrobu by mala rozbehnúť v budúcom roku. ČTK to povedal starosta obce Marián Burkuš. Záujem o investovanie do priemyselného parku prejavili aj ďalšie firmy.

Kubbe zatiaľ s obcou podpísala zmluvu o budúcej zmluve. Obec pri Gelnici už pre ňu stavia jednu z nových výrobných hál. Koľko ľudí by spoločnosť mala zamestnať, Burkuš nevedel upresniť. V celom priemyselnom parku by v budúcom roku mohlo podľa Burkuša pracovať 230 ľudí.

"Pre investorov máme zaujímavú polohu, najmä pre dostatok pracovnej sily," uviedol Burkuš. Miera nezamestnanosti v regióne v súčasnosti presahuje 17 percent.

Obec v roku 2004 odkúpila areál po skrachovanom podniku Prefa Košice. Za 4,5 hektára pozemkov Jaklovce zaplatili 1,7 milióna korún, peniaze získali z úveru.

Jaklovce v tomto roku prostredníctvom vládnej investičnej agentúry SARIO dostali z európskych fondov 158 miliónov korún. Za peniaze v priemyselnom parku vybudujú kompletnú infraštruktúru, prístupovú cestu a dve nové výrobné haly.

Okrem Kubbe by ďalším investorom v priemyselnom parku mala byť nemecká spoločnosť Memos, ktorá dodáva elektrotechnické časti pre veterné elektrárne.

V parku už dnes podnikajú dve nemecké spoločnosti EVG a EVJ, ktoré vyrábajú káblové zväzky a plošné spoje. Pri Jaklovciach zamestnávajú 77 ľudí. O investíciu do priemyselného parku sa zaujímali aj ďalšie strojárske a elektrotechnické firmy, dodal Burkuš.

Zdielať na

Najčítanejšie správy