Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Priatelia Zeme zachraňujú minerálky vo vratných fľašiach
Zdielať na
Ekonomika

Priatelia Zeme zachraňujú minerálky vo vratných fľašiach

Zdroj: SITA/Juraj Roščák

Začína sa Celoslovenský týždeň aktivít, v ktorom vyzývajú verejnosť, obce aj školy, aby kontrolovali predaj minerálok v obchodoch a nedostatky hlásili Slovenskej obchodnej inšpekcii.

Spoločnosť Priateľov Zeme (SPZ) bojuje za záchranu nápojov vo vratných fľašiach. Ide hlavne o minerálky, ktoré sú najviac ohrozené. Preto začínajú Celoslovenský týždeň aktivít, v ktorom vyzývajú verejnosť, obce aj školy, aby kontrolovali predaj minerálok v obchodoch a nedostatky hlásili Slovenskej obchodnej inšpekcii.

Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda Priateľov Zeme -SPZ Ladislav Hegyi. Do projektu sa zapojilo 47 škôl z celého Slovenska, sedem obcí a štyri mimovládne organizácie.

Vratné fľaše majú niekoľko výhod. Jednou z nich je napríklad aj zachovanie chuti, znižovanie množstva odpadu či šetrenie prírodnými zdrojmi aj energiou. Dajú sa využiť 20- až 50-krát. Oproti tomu jednorazové obaly zvyšujú ceny pre spotrebiteľov, spôsobujú nárast odpadov zatiaľ o 50 až 120-tisíc ton, tvoria väčšinu nezákonne pohodených odpadov.

Plastové obaly zároveň znižujú počet pracovných miest. Opakovane použiteľné fľaše tvoria v prípade piva 95 percent, vína 55 percent, minerálok 30 percent, sirupov a sýtených nápojov 25 percent a nesýtených nápojov 20 percent.

Namiesto presadzovania výraznejšej podpory pre ekologickejšie vratné obaly zo strany Ministerstva životného prostredia SR na jar predložilo zlý návrh zákona o odpadoch, tvrdia Priatelia Zeme. Preto prispeli k presadeniu niekoľkých užitočných opatrení v tomto zákone. Podľa neho, ak obchod s predajnou plochou nad 100 metrov štvorcových predáva nápoj v jednorazovom obale, musí ho predávať aj vo vratnom obale.

Spoločnosť Priateľov Zeme by chcela zaviesť aj pevnú výšku zálohy. Väčšiemu objemu vratných fliaš by podľa nich pomohlo aj zavedenie zálohovania alebo ekologické dane na jednorazové obaly.

Množstvo odpadov z obalov na Slovensku narástlo z 321 000 ton v roku 2000 až na 370 000 alebo 450 000 ton v roku 2004, údaje sa líšia podľa zdrojov. Obaly tvoria najväčší objem komunálneho odpadu až 45 percent objemu a 30 percent váhy. Vratné fľaše sa takmer vôbec nepodieľajú na tvorbe nelegálnych skládok.

Zo štúdie Technickej univerzity vo Zvolene v roku 2005 vyplynulo, že nápojové obaly tvoria až 38 percent objemu nezákonne zahodených odpadov. Z toho však len 0,87 percenta tvoria vratné fľaše. Na tlačovej besede prezentovala výsledky prieskumu aj Renáta Fialová zo spoločnosti St. Nicolaus.

V roku 2005 až štvrtina spotrebiteľov radšej kúpila sklenené fľaše a štyri percentá si PET fľaše nekúpila vôbec. Podľa informácií zo zahraničia až 64 percentám spotrebiteľov nápoje z vratných fliaš chutia lepšie, teda dokopy je až 44 percent spotrebiteľov pozitívne naklonených vratným fľašiam.

Zdielať na

Najčítanejšie správy