Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
MF pripúšťa zvýšenie spotrebných daní na palivá
Zdielať na
Ekonomika

MF pripúšťa zvýšenie spotrebných daní na palivá

Zdroj: Jun Acullador/ilustračné

Úrad vlády sa zatiaľ k tejto možnosti nevyjadril, agentúra SITA prináša vybrané vyjadrenia Roberta Fica z rokov 2004 až 2006.

Ministerstvo financií (MF) SR pripúšťa zvýšenie spotrebných daní na palivá. Hovorca rezortu financií Miroslav Šmál to uviedol pre denník Pravda ako jedno z možných riešení získania prostriedkov na dobudovanie a udržiavanie núdzových zásob ropy a ropných výrobkov.

"Musíme ešte preskúmať pravidlá únie. Poplatok je jedno z možných riešení. Ďalšie by bolo zvýšiť spotrebnú daň," uviedol pre Pravdu Šmál.

Podnikatelia ako aj ostatné fyzické a právnické osoby by mali od apríla budúceho roka v konečnej cene za vybrané ropné produkty platiť príspevok pre Správu štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) na budovanie ropných zásob štátu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov, ktorý predložila SŠHR do pripomienkového konania.

Výšku príspevku a to, na aké ropné produkty sa bude príspevok vzťahovať, by mala určovať vláda nariadením. Podľa návrhu SŠHR by mala výška príspevku za motorový benzín, plynový olej, motorovú naftu, stredný olej a kerozín dosiahnuť 0,50 Sk za liter a za vykurovací olej 0,20 Sk za liter. Slovensko je totiž povinné dobudovať a udržiavať núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov na cieľový stav 90 dní, čo je v súlade s medzinárodnými záväzkami, ktorými je Slovensko viazané.

Agentúra SITA v súvislosti s možným zvýšením spotrebných daní na palivá oslovila aj Úrad vlády SR, vedený premiérom Robertom Ficom. Úrad však zatiaľ vyjadrenie neposkytol. Agentúra SITA prináša vybrané vyjadrenia Roberta Fica z rokov 2004 až 2006:

- Národná rada SR začiatkom septembra 2004 nepodporila návrhy noviel daňových zákonov podané opozičnými poslancami za stranu Smer, ktorými sa mala znížiť sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny zo súčasných 19 % na 10 %, oslobodiť učebnice a študijnú literatúru od DPH a znížiť sadzba spotrebnej dane v prípade benzínu a nafty. Hlasovanie poslancov vládnej koalície o novelách daňových zákonov z dielne strany Smer vtedy označil jej predseda Robert Fico za "absolútne trápne."

Zároveň sľúbil, že keď bude Smer vo vláde, presadí zníženie sadzby DPH na vybrané potraviny na 10 %. "Rovnako znížime sadzbu DPH na školské učebnice a pomôcky, lieky, ako aj kultúru a iné oblasti," vyhlásil Fico začiatkom septembra 2004.

- Predseda opozičnej strany Smer Robert Fico začiatkom marca 2005 vyhlásil, že vláda nechce znížiť vysoké ceny plynu a benzínu, aj napriek tomu, že na to existujú všetky dôvody. Šéf Smeru preto avizoval, že na najbližšej schôdzi parlamentu opätovne predloží návrh zákona o znížení spotrebných daní z pohonných hmôt.

"Vláda nechce znížiť ceny týchto komodít, lebo podporuje zisky nadnárodných spoločností na úkor zvýšenia solidarity so slovenským ľudom," uviedol na tlačovej besede predseda strany Smer Robert Fico. Ako ďalej povedal, strana Smer je presvedčená, že znížením tejto dane cena benzínu klesne v priemere o 1,07 Sk a cena nafty o 2,14 Sk.

Podľa Fica hlavným argumentom zníženia spotrebnej dane pohonných hmôt je vyšší výber tejto dane v predchádzajúcom roku o 4 mld. Sk. "Preto si dovolím povedať, že minister financií klame, keď tvrdí, že zníženie tejto dane by znamenalo rozvrat verejných financií," dodal v marci 2005 Fico.

- Strana Smer-SD vyzvala začiatkom septembra 2005 vládu, aby na svojom najbližšom zasadnutí v skrátenom legislatívnom konaní dala vlastný návrh na zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt. Ako vtedy ďalej na tlačovej besede uviedol predseda strany Robert Fico, čím je situácia pri cenách pohonných hmôt kritickejšia, tým je ignorácia pravicovej vlády väčšia.

"Kým vlády v Európe krízovo zasadajú a prichádzajú s návrhmi na kompenzáciu dopadov zvyšovania cien, alebo na zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt, naša vládna koalícia sa zaoberá kupovaním nezávislých poslancov. Mikuláš Dzurinda namiesto riadenia vládneho kabinetu buď hrá futbal s Rómami, alebo sa bicykluje," povedal Fico.

Dodal, že ak vláda nepodá návrh na zníženie spotrebných daní z pohonných hmôt, Smer predloží v októbri už po štvrtýkrát na rokovanie parlamentu takýto návrh. "Urobili by sme to hneď, ale neumožňuje nám to zákonná šesťmesačná lehota, ktorá musí uplynúť na opätovné podanie toho istého návrhu zákona," konštatoval vtedy Fico. Podľa neho je situácia so spotrebnými daňami z pohonných hmôt na Slovensku absurdná od augusta 2003.

- Premiér Robert Fico po rokovaní vlády v polovici júla 2006 uviedol, že vláda je pripravená regulovať cenu nafty a benzínu, ak nepomôže zníženie spotrebnej dane, alebo ak sa so Slovnaftom nedohodne na poklese cien. Ako vtedy ďalej povedal, vláda si pritom vyberie z troch možností, ako ovplyvniť ceny benzínu. Buď zníži spotrebné dane, alebo sa dohodne so Slovnaftom, alebo určí cenu benzínu sama.

"Ak nedôjde k dohode a zníženie spotrebnej dane nebude efektívne, štát autoritatívne pristúpi k určitým rozhodnutiam, ktoré má právo urobiť v oblasti cien. S rastom ceny ropy stúpa aj zisk Slovnaftu a to je pre nás neprijateľné," zdôraznil premiér na brífingu po rokovaní kabinetu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy