Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Peňaženky Slovákov môžu po prechode na euro oťažieť až o tretinu
Zdielať na
Ekonomika

Peňaženky Slovákov môžu po prechode na euro oťažieť až o tretinu

Zdroj: SITA/Ivan Čillík

Ak sa ľudia budú chcieť vyhnúť noseniu množstva ťažkých mincí, mali by používať častejšie platobné karty.

Peňaženky Slovákov by mohli byť po prijatí eura ťažšie aj o viac ako tretinu. S prechodom na novú menu sa v nich totiž budú eurové mince objavovať častejšie ako "ľahšie" koruny.

Ak sa ľudia budú chcieť vyhnúť noseniu množstva ťažkých mincí, mali by podľa prezidentky Slovenskej bankovej asociácie Reginy Ovesny-Straka používať častejšie platobné karty. Slovensko chce vymeniť korunu za euro od januára 2009, o vstupe do eurozóny sa má rozhodnúť v lete 2008.

Na Slovensku sa v súčasnosti platí šiestimi druhmi korunových a halierových mincí, ktoré má v peňaženkách ľudí vymeniť osem typov eurových a centových kovových platidiel. Až tri z nich pritom vážia viac ako najťažšia slovenská desaťkorunová minca (6,6 gramu).

Najmenšia slovenská bankovka má hodnotu 20 korún. Bankovka s najnižšou hodnotou päť eur však v súčasnosti zodpovedá takmer 170 korunám. "Klientom, ktorí sa chcú vyhnúť väčšiemu počtu ťažších mincí v ich peňaženkách, odporúčam používať platobné karty. Vďaka nim nebudú musieť nosiť so sebou veľa peňazí v hotovosti," uviedla dnes v tlačovej správe Ovesny-Straka, ktorá je tiež generálnou riaditeľkou Slovenskej sporiteľne.

Nosenia ťažkých objemných mešcov po prijatí novej meny sa neobáva vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát, ktorý sa už skôr vyjadril, že je dôležitejšie mať dosť peňazí ako to, či sú papierové alebo kovové. Peňaženky Slovákov pred časom centrálna banka (NBS) odbremenila od 10 a 20 halierových mincí, ktoré stiahla z obehu a nechala roztaviť.

Slovenské koruny a haliere, na ktoré si ľudia zvykli po rozdelení bývalého Československa, by sa mali asi od augusta 2008 do konca roka 2009 deliť o miesto na cenovkách či výplatných páskach s eurami a centmi. Oboma menami bude možné platiť prvých šestnásť dní roka 2009, obchodníci však v tom čase budú môcť vydávať už iba eurá.

Zdielať na

Najčítanejšie správy