Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Platobný systém NBS ochromil transakcie na Slovensku, večer ho opravili
Zdielať na

Platobný systém NBS ochromil transakcie na Slovensku, večer ho opravili

BRATISLAVA / Státisíce Slovákov v pondelok od rána márne čakali na pripísanie platieb na svoj účet. Finančné transakcie medzi bankami akoby zamrzli. Dôvodom bolo zlyhanie platobného systému pod správou Národnej banky Slovenska, ktorého súčasťou je väčšina bánk, pôsobiacich u nás. Ak sa problém nepodarí vyriešiť v pondelok, môže to spôsobiť komplikácie nielen klientom, ale aj bankám.

Na problém upozornili pracovníci UNB, ktorým v pondelok ráno nenabehli na účet výplaty. "UNB informovala zamestnancov, že výplaty boli riadne odoslané,“ informuje hovorkyňa UNB Eva Kliská. Zdravotnícki pracovníci mali podozrenie, že nemocnica nemá na výplaty peniaze. Ukázalo sa , že problém vznikol na strane Národnej banky.

"V medzibankovom platobnom systéme SIPS vznikol technický problém," vysvetľuje hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová. "Ak systém nefunguje, znamená to, že klientské prevody sa nezúčtujú a peniaze z inej banky nebudú pripísané," vysvetľuje Dušan Slimák z Tatra banky. Stalo sa tak, žiaľ, práve v polovici mesiaca, teda v termíne výplat a splátok úverov, na ktorý sú všetky banky zvlášť citlivé. Táto situácia môže narobiť množstvo administratívnych problémov bankám a nepríjemnosti aj samotným klientom.

"Ak si posielajú na účty, z ktorých splácajú, môže sa stať, že sa dostanú do neplatenia," pokračuje Slimák. Státisíce transakcií dnes akoby zamrzli. Podľa informácií NBS sa tak stalo vôbec po prvý raz. Ľudia sa nemusia obávať, že by prišli o svoje peniaze. NBS totiž na odstránení poruchy intenzívne pracuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy