Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zmeny zdaňovania sa majú týkať všetkých firiem, nielen bánk
Zdielať na
Ekonomika

Zmeny zdaňovania sa majú týkať všetkých firiem, nielen bánk

Ministerstvo financií chce zmäkčiť pôvodne navrhnuté pravidlá pre znižovanie daní o vytvorené rezervy na nedobytné pohľadávky

Ministerstvo financií chce prostredníctvom poslaneckého návrhu zmäkčiť pôvodne navrhnuté pravidlá pre znižovanie daní o vytvorené rezervy na nedobytné pohľadávky.

Vládny návrh zákona počítal, že sa sprísnenie dotkne bánk, po novom by sa malo vzťahovať na všetkých podnikateľov. Pozmeňovací návrh, ktorý dnes schválil parlamentný výbor pre financie, rozpočet a menu, vraj nezníži doteraz odhadovaný dodatočný výnos pre štátny rozpočet.

"Uznali sme výhrady a ustúpili sme od pôvodného návrhu," povedal dnes novinárom štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír. Pozmenený návrh novely zákona vytvára jednotné pravidlá pre celý trh bez rozdielu, či ide o banky alebo o klasických podnikateľov, dodal. Štát si od tohto kroku sľubuje zvýšenie príjmov z daní za rok 2008 o 2,7 miliardy Sk.

Podľa upraveného zámeru sa tvorba opravných položiek má rozložiť do troch rokov. Podnikatelia si tak v prvom roku budú môcť znížiť základ dane o 20 percent z hodnoty nedobytnej pohľadávky, v ďalšom celkovo o polovicu a v treťom roku o celú jej sumu.

Vláda v septembri schválila návrh ministerstva, aby banky mohli zahrnúť do svojich daňových výdavkov iba polovicu sumy opravných položiek, ktoré vytvárajú k pohľadávkam po lehote splatnosti. V súčasnosti si ich môžu uplatniť v plnej výške.

"Takto predložené a schválené pozmeňovacie návrhy majú neutrálny návrh na naše prepočty," poznamenal Kažimír. Pôvodne navrhnuté zmeny účtovania bankové domy kritizovali, pretože by podľa nich mohli napríklad sťažiť prístup menej majetných ľudí k úverom.

Ministerstvo z novely stiahlo tiež ďalšie ustanovenie, podľa ktorého sa nové pravidlá účtovania mali dotknúť už aj hospodárenia bánk v tomto roku. Ak poslanci schvália pozmeňovací návrh, ktorý vypracovalo ministerstvo, do konca tohto roku sa postupy zdaňovania podľa Kažimíra nezmenia.

Vláda Roberta Fica vlani zvažovala zaťažiť bankové domy vyššími daňami. Od zámeru napokon upustila, banky však súhlasili, že sa budú podieľať na bonifikácii úrokov z hypotekárnych úverov pre mladých ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy