Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cirkvám by časť dane v prípade odluky dávala asi tretina ľudí
Zdielať na
Ekonomika

Cirkvám by časť dane v prípade odluky dávala asi tretina ľudí

Zdroj: Diana/ilustračné

Slováci sa nevedia zhodnúť, ako financovať cirkev.

Obyvatelia prevažne katolíckeho Slovenska sa nezhodujú na spôsobe, akým by mali byť financované cirkvi.

Ak by sa však zaviedlo dobrovoľné financovanie prostredníctvom poukázania časti zaplatenej dane, cirkvám a náboženským spoločnostiam by bola ochotná takýmto spôsobom prispievať zhruba tretina zarábajúcich ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS SK a týždenníka Trend.

Štát prispieva cirkvám ročne necelou miliardou korún, ktorá ide prevažne na platy duchovných. Podľa 39 percent opýtaných je správne, aby boli cirkvi naďalej financované zo štátneho rozpočtu. Naopak, 42 percent respondentov bolo proti.

Súčasná vládna koalícia o finančnej odluke cirkví od štátu oficiálne neuvažuje, cirkvi však úvahy o zmene financovania neodmietajú. "Pracuje u nás ekonomicko-právna rada, ktorá rozoberá všetky modely financovania a bude pripravená na rokovania so štátom, v okamihu, keď o to prejaví záujem," povedal ČTK hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

Súčasný model financovania cirkví považuje za ideálny tretina opýtaných. Takmer štvrtina ľudí by si želala, aby cirkvi žili iba z vlastného majetku a milodarov. Možnosť poukázať časť dane je najlepším modelom podľa 13 percent opýtaných, s prijatím zákona o takomto financovaní by však súhlasilo až 45 percent opýtaných. Podobný model v súčasnosti funguje pri financovaní neziskových organizácii, ktorým môžu ľudia poukázať dve percentá zo zaplatenej dane z príjmov.

"V prípade finančnej odluky cirkví, ktorá by neznevýhodnila veriacich oproti neveriacim, by cirkvi odovzdávalo časť daní takmer tretina zarábajúcich vo všetkých príjmových skupinách," uviedol na tlačovej konferencii František Múčka z týždenníka Trend. Podľa prieskumu by tak neurobilo 36 percent. Zvyšná tretina opýtaných sa nevyjadrila, alebo neplatia daň z príjmov.

Najviac lojálni by v prípade dobrovoľného pokazovania dane boli podľa Múčku katolíci. "Ich lojalita je v tomto zreteľne vyššia, ako u evanjelikov. A až dvojnásobne vyššia ako je priemer pri ostatných cirkvách spolu," poznamenal.

Ak by malo prípadné poukazovanie časti dane znížiť čistý príjem darcu, peniaze by cirkvám podľa prieskumu posielalo 10,8 percenta opýtaných.

Na Slovensku sa podľa sčítania z roku 2001 hlásilo 68,9 percenta k rímskokatolíckemu náboženstvu a 4,1 percenta ku gréckokatolíckemu. Druhú najpočetnejšiu cirkev tvoria evanjelici, ktorých je podľa sčítania 6,9 percenta. V prieskume TNS sa ku katolíckej viere prihlásilo 74 percent opýtaných a k evanjelickej osem percent.

Agentúra TNS uskutočnila prieskum v spolupráci s Trendom v septembri na vzorke 1187 dospelých obyvateľov.
    
 V prípade, že by poukazovanie časti dane na cirkvi neznížilo váš čistý príjem, poukázali by ste na cirkvi a náboženské spoločnosti časť svojej hrubej mzdy (v percentách opýtaných)?
    

Áno30,8
Nie36,1
Netýka sa ma (neplatí daň z príjmov)17,8
Nevie/neodpovedal15,2
Zdielať na

Najčítanejšie správy