Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vianočný príspevok dostanú dôchodcovia v decembrovom termíne
Zdielať na
Ekonomika

Vianočný príspevok dostanú dôchodcovia v decembrovom termíne

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Slovenskí dôchodcovia dostanú vianočný príspevok k dôchodkom ešte v decembri.

Slovenskí dôchodcovia dostanú vianočný príspevok k dôchodkom ešte v decembri. Novinárom to dnes povedala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová.

Ešte začiatkom novembra kabinet Roberta Fica zvažoval, či nevyplatí vianočné príspevky až v januári, aby neohrozil plnenie kritéria nízkeho rozpočtového schodku potrebného na zavedenie eura od roku 2009.

"Už boli zadané zostavy prostredníctvom Sociálnej poisťovne a vyplácanie vianočného príspevku je súčasťou dôchodku, ktorý dostávajú vo výplatných termínoch počnúc 2. decembrom," povedala Tomanová. Obavy o zvýšenie deficitu verejných financií ministerka odmietla.

Výplatu vianočných príspevkov ešte v decembri podľa Tomanovej umožňuje dobré hospodárenie Sociálnej poisťovne a zdroje údajne našli aj v iných rezortoch.

Viac ako milión seniorov a invalidov dostane príspevok od 1500 do 2000 korún podľa výšky svojho príjmu rovnako ako v minulom roku. Príspevok dostanú dôchodcovia s príjmom maximálne 11.257 korún.

Na túto jednorazovú dávku potrebuje Sociálna poisťovňa vyše 1,5 miliardy korún. Príspevok zaviedla v minulom roku Ficova vláda, aby tak zmiernila údajne tvrdý dopad ekonomických reforiem na menej majetných ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy