Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podnikateľské prostredie na Slovensku sa zhoršilo
Zdielať na
Ekonomika

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa zhoršilo

Zdroj: Jeffrey Beall/ilustračné

Podnikatelia negatívne hodnotili hlavne nadobudnutie účinnosti Zákonníka práce, pre ktorý im vraj stúpnu náklady na prepúšťanie či vzrastie vplyv odborov na fungovanie podnikov. Avšak úpravu viacerých reforiem predchádzajúcej vlády kabinetom premiéra Fica hodnotili zase priaznivo.

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa od vlaňajšieho nástupu vlády premiéra Roberta Fica zhoršilo. Vyplýva to z prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), podľa ktorého sa index podnikateľského prostredia v treťom štvrťroku znížil už piaty krát po sebe.

V období od júla do septembra tohto roka index dosiahol 122 bodov, čo predstavuje pokles oproti predchádzajúcemu kvartálu o 1,4 bodu a medziročne o 3,6 bodu. Podnikatelia negatívne hodnotili hlavne nadobudnutie účinnosti Zákonníka práce, pre ktorý im vraj stúpnu náklady na prepúšťanie, vzrastie vplyv odborov na fungovanie podnikov alebo sa obmedzia možnosti prijímať pracovníkov na dobu určitú.

Podnikatelia majú obavy tiež z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá zakázala vyplácanie dividend akcionárom súkromných zdravotných poisťovní. To podľa PAS zneisťuje investorov.

"Podnikateľom prekáža chýbajúca snaha o riešenie podstatných vecí a chaotické opätovné zmeny pracovnej, odvodovej a daňovej legislatívy, ktoré komplikujú a zdražujú podnikanie. Podnikateľov naďalej trápia aj položky vymáhateľnosť práva, funkčnosť súdnictva a napokon aj legislatíva upravujúca odvody," uviedla aliancia ďalší dôvod poklesu indexu.

Pozitívne firmy naopak hodnotia prístup k finančným zdrojom, reguláciu cezhraničného obchodu či spoľahlivosť a finančnú disciplínu obchodných partnerov. PAS združuje podnikateľov na Slovensku, ktorých ročné tržby dosahujú 367 miliárd korún Sk a zamestnávajú približne 64.000 pracovníkov.

Kabinet premiéra Fica od svojho nástupu k moci upravil viaceré reformy predchádzajúcej pravicovej vlády Mikuláša Dzurindu, ktoré podnikatelia naopak hodnotili skôr priaznivo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy