Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pohotovostné režimy spotrebičov stoja tisíce korún
Zdielať na
Ekonomika

Pohotovostné režimy spotrebičov stoja tisíce korún

Zdroj: Kylemac/ilustračné

Stále používanie pohotovostných standby režimov domácich spotrebičov vyjde priemernú domácnosť ročne na niekoľko stoviek až tisíc korún.

Stále používanie pohotovostných standby režimov domácich spotrebičov vyjde priemernú domácnosť ročne na niekoľko stoviek až tisíc korún. Diaľkové ovládače totiž nevypnú prístroje úplne a tie aj v kľudovom stave odoberajú niekoľko wattov elektrickej energie. Starší televízor a video s diaľkovým ovládaním môže za rok pripraviť rodinný rozpočet o viac ako 400 korún, povedal ČTK hovorca Energetického centra v Bratislave Vojtech Hollan.

"Úspora sa dá dosiahnuť napríklad zapojením spotrebiča do predĺžovacieho kábla s vypínačom," povedal Hollan, podľa ktorého najmä pri starších prístrojoch ušetrí odpájanie od elektrickej siete ročne stovky korún. Odpojiť by sa mali spotrebiče vždy, keď dlhšiu dobu nebudú používané.

Spotrebu domácností zvyšujú aj elektronické hodiny sporákov, mikrovlnných rúr a ďalších zariadení. Svietiaci displej každého z týchto prístrojov spotrebuje za rok 17 až 53 kilowatthodín elektrickej energie, tvrdia odborníci zo Stredoslovenskej energetiky. Ďalšie straty a zvýšenie spotreby energie majú na svedomí napríklad aj nabíjačky na mobilné telefóny, ktoré ich majitelia nechávajú natrvalo zapojené v elektrickej sieti.

Jednej domácnosti môžu spotrebiče v pohotovostných režimoch zvýšiť mesačne platby za elektrinu takmer o sto korún napriek tomu, že ich vôbec nepoužijú. Väčšina prístrojov má totiž spotrebu v tomto režime od dvoch do piatich wattov. Televízory, satelity, videá či hi-fi veže tak spotrebujú do mesiaca desiatky kilowatthodín elektrickej energie.

Na zbytočné zvyšovanie spotreby energie upozorňujú aj ekologickí aktivisti. Podľa Martina Hojsíka z ekologického hnutia Greenpeace je trvalé využívanie standby režimu pri spotrebičoch zbytočným plytvaním. "Svet hľadá ekologické zdroje energie a pritom veľkú časť energií by sme nemuseli vôbec vyrobiť," poznamenal Hojsík.

Zdielať na

Najčítanejšie správy