Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ceny cestovného sa po Novom roku nezvýšia
Zdielať na
Ekonomika

Ceny cestovného sa po Novom roku nezvýšia

Zdroj: Joj.sk

Obyvatelia krajských miest zaplatia po Novom roku za cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) rovnakú sumu ako v súčasnosti.

Obyvatelia krajských miest zaplatia po Novom roku za cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) rovnakú sumu ako v súčasnosti.

O zvýšení cestovného v priebehu budúceho roka uvažujú zatiaľ iba v Banskej Bystrici a Prešove. V ostatných krajských mestách by k takémuto kroku pristúpili iba v prípade výrazného rastu nákladov na pohonné hmoty, povedali ČTK zástupcovia krajských miest.

"Ceny nebudeme zvyšovať (počas budúceho roka), ak nájdeme vnútorné rezervy," povedal ČTK hovorca Mestského úradu v Prešove Michal Kaliňák. Úspory chce mesto podľa Kaliňáka nájsť napríklad zavedením spoločných nákupov nafty pre všetky mestské podniky.

Zvýšenie ceny cestovného MHD v priebehu budúceho roku nevylúčil ani primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor. Cestujúci by v meste pod Urpínom mohli za cestovný lístok zaplatiť podľa predbežného návrhu 17 korún oproti súčasným 14 Sk. Podľa primátora súvisí zdražovanie s prechodom na spoločnú menu euro, avšak o termíne zdražovania ani konečnej cene cestovného zatiaľ nie je rozhodnuté.

Hromadnú dopravu v krajských mestách zabezpečujú dopravné podniky, ktoré s mestom uzatvárajú zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme. Mestá dopravcom dotujú náklady na MHD pretože v opačnom prípade by ceny cestovného boli podstatne vyššie. Napríklad Banská Bystrica zaplatí dopravcom v budúcom roku približne 40 miliónov korún.

Dopravné podniky musia v poslednej dobe čeliť aj konkurencii súkromných dopravcov, ktorí vozia ľudí po trasách MHD často za nižšie ceny. Aj z tohto dôvodu nechcú pristúpiť k zvýšeniu cestovného napríklad v Nitre, počet cestujúcich sa snaží nezvyšovaním cien udržať aj bratislavský dopravný podnik.

Základné ceny cestovných lístkov MHD sa pohybujú od desať korún v Prešove a Žiline až po 14 korún v Bratislave a Banskej Bystrici. Za cestovné lístky na viac tarifných pásiem, alebo na dlhší čas (30 minút), cestujúci zaplatia v krajských mestách od 14 do 22 korún.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy